Putin şi Noua Rusie: "Russian World'' şi "Russkiy Mir", un soft power pentru promovarea globală a Rusiei

Putin şi Noua Rusie: "Russian World''  şi "Russkiy Mir", un soft power  pentru promovarea globală a Rusiei

Vladimir Putin a dezvoltat o armă mai eficace decât bomba atomică. Este arma culturii. Etichetat ca un tiran înrobitor, Putin a fost, dimpotrivă în stare să construiască din nimic o nouă cale culturală pentru ţara sa. Din cenuşa Uniunii Sovietice s-a născut o nouă Rusie. O ţară care s-a priceput să amestece elementele trecutului ţarist cu punctele de forţă al fostei superputeri.

"Rusia încearcă să-şi creeze un nou status de superputere, folosind multe din aceleaşi metode perfecţionate în timpul Războiului Rece''. Astfel, scrie Bloomberg, Uniunea Sovietică a încercat să impună cu forţa ţărilor satelit propria ideologie. Rusia lui Putin foloseşte, dimpotrivă, metode mai puţin coercitive.

Moscova, a treia Romă

Tancurile împotriva Pragăi şi Budapestei nu reuşiseră să impună o cultură pur materialistă. Populaţiile est-europene au rămas de fapt legate de religia ortodoxă. Putin a ales astfel: reasumarea spiritualităţii aflată în stare latentă în Europa de Est, menţinând însă contraopoziţia cu Occidentul. În fapt, Putin are bine întipărită în minte acea idee despre Moscova ca ''A treia Romă'', aflată la un moment dat în mare vogă. Noua Rusie este de fapt punctul de referinţă pentru toate curentele din Europa, la urma-urmei satulă de supunerea faţă de anglo-americani.

Ne puteți urmări și pe Google News

O fundaţie pentru promovarea culturii ruse

În 2007 Putin a creat Russkiy Mir Foundation (Fundaţia rusă pentru pace). O organizaţie care are totodată scopul de a răspândi în lume limba rusă şi de  a promova "Russian World'' ca proiect global. Fundaţia intră în acea categorie numită soft power. Adică utilizarea instrumentelor non militare pentru a promova propria ţară în lume. Organizaţia Internaţională a Francofoniei, de exemplu, are ca scop principal ''promovarea limbii franceze în lume''. Dar fundaţia Kremlinului naşte preocupări. Pe Bloomberg se poate citi o descriere a acesteia ca o ameninţare la adresa Occidentului liber şi că NATO este ''unicul scut care poate proteja eficient lumea de potenţialul proiectului Rissian World''.

Un soft power împotriva NATO

În realitate activitatea desfîăşurată de Ruskiy Mir e asimilabilă cu accea a ONG-urilor care, luând naştere în lumea occidentală, îşi difuzează valorile în toată lumea. Transparency International este un exemplu de cum o organizaţie occidentală foloseşte o metodă neştiinţifică pentru a discredita guvernele considerate ''autoritare''.

Astfel, mastodontica Societate Deschisă a lui George Soros a avut un rol important în multe ''revoluţii colorate'' din toată lumea. Emblematic e faptul că specialiştii pun pe acelaşi plan NATO cu Russkiy Mir. Când în realitate prima e expresia clară de ''hard power''. O forţă militară desfăşurată acum de-a lungul graniţelor cu Rusia. Russkiy Mir vrea să fie, dimpotrivă, o alternativă ideologică la Occident. Spirit, cultură şi comunitate împotriva laicităţii, al consumului şi al individualismului.