Lansata azi de la Tanegashima, sonda Kaguya va cerceta astrul noptii vreme de un an.
Japonia lanseaza astazi o misiune spatiala alcatuita dintr-o sonda si doi sateliti de observare, cu scopul de a intelege mai bine originea si evolutia Lunii, informeaza AFP.
Obiectivul pe termen lung este unul indraznet, anume acela de a utiliza astrul ca pe o noua resursa pentru omenire.
Racheta nipona H2-A, lansator produs de firma Mitsubishi Heavy Industries, urma sa decoleze de la centrul spatial Tanegashima (sudul Japoniei) in jurul orei locale 10.30 (01.30 GMT).
Aceasta va transporta sistemul de observare selenara „Kaguya” (SELENE), conceput de agentia spatiala japoneza JAXA, in cadrul programului de cercetare SELENE, considerat cel mai important dupa misiunea americana Apollo, din 1969.
Pentru dezvoltarea SELENE au fost alocate fonduri de 355 de milioane de euro, dar pregatirile pentru lansarea sondei au durat mai mult decat era prevazut, ceea ce a permis Chinei si Indiei sa-si puna la punct propriile misiuni de explorare a Lunii.
„Vrem sa studiem oportunitatile de utilizare a Lunii de catre pamanteni”, a declarat Seiichi Sakamoto, cercetator la Jaxa si membru al echipei care s-a ocupat de programul Selene. Specialistii japonezii si-au propus sa verifice ipoteza potrivit careia la polii Lunii ar exista apa sub forma de gheata.
Sistemul „Kaguya”, format dintr-o sonda principala si doi sateliti dotati cu instrumente de masura, va colecta date si informatii despre Luna timp de un an.
Printre principalele sale obiective se numara realizarea unei harti selenare, observarea repartitiei mineralelor pe sol si a comportamentului particulelor energetice, evaluarea fenomenelor magnetice si studierea suprafetei Lunii si a structurii straturilor inferioare. La finalul misiunii, sonda se va prabusi pe solul lunar.