Potrivit sursei citate, Bertrand a denunţat sistemul paralel de import, care privează Franţa de un număr mare de medicamente. Din cele 5.300 de medicamente de pe piaţa franceză, între 160 şi 370 lipsesc periodic din stocurile farmaciilor. Conform unui sondaj, citat de presa franceză, şase farmacii din zece se confruntă zilnic cu probleme de aprovizionare.
Acest lucru se întâmplă din cauza sistemului de cote aplicat de laboratoare, care reglementează repartizarea medicamentelor în lumea întreagă. Teoretic, această repartizare ar trebui să fie suficientă pentru aprovizionarea pieţei franceze. "Distribuitorii en-gros au cote din partea laboratoarelor, cote pentru Franţa, care corespund nevoilor, dar dacă cererea creşte, cota este depăşită şi farmaciile nu fac faţă",  precizează ministrul.
Preţuri scăzute
O altă problemă este preţul prea mic al medicamentelor în Franţa. Laboratoarele preferă, din acest motiv, să le vândă în alte ţări, unde sunt mai scumpe. Astfel că  aceste cote sunt deturnate şi medicamentele sunt revândute în străinătate.
"Aceste sisteme paralele de import sunt cunoscute, dar eu nu doresc aşa ceva. Ceea ce este prevăzut pentru Franţa, trebuie consumat în Franţa", afirmă Bertrand. El a adăugat că intenţionează să oblige laboratoarele şi distribuitorii să-şi respecte obligaţiile, printr-un nou proiect de lege.