Ministrul Lucian Bode, discuții strategice cu oficialii din SUA: „Combaterea migrației ilegale și a criminalității cibernetice”, pe lista prorităților

Ministrul Lucian Bode, discuții strategice cu oficialii din SUA: „Combaterea migrației ilegale și a criminalității cibernetice”, pe lista proritățilorLucian Bode. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEVZ

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, participă, între 16-18 mai, la o vizită a delegației române în SUA, cu prilejul aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic româno-american. Totuși, pe agenda oficialilor români figurează subiecte controversate, așa cum este cazul extrădării infractorilor români din SUA, printre care și interlopul Anaser Duduianu.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, aflat în SUA, discută cu oficialii americani din cadrul Departamentul de Stat, alături de cei din Departamentul pentru Securitate Internă, dar și cu membri ai Congresului SUA, pe teme de cooperare strategică în domenii cheie.

Ministrul Lucian Bode vrea să combată criminalitatea organizată

Aflat în SUA, ministrul Bode anunță că vrea să rezolve situațiile în care infractorii cu condamnări în România ajung să emigreze peste ocean, scăpând astfel de pedepse.

„Discuțiile cu oficialii americani vizează astfel de eforturi instituționale în acord cu recomandările Departamentului de Stat formulate în cadrul Raportului privind traficul de persoane (TiP Report), România dispunând de instrumentele necesare pentru un răspuns adecvat la provocările generate de acest tip de criminalitate, respectiv structuri, legislație, strategii și planuri de acțiune”, transmite ministrul, printr-un comunicat de presă.

Pe lângă asta, oficialii români au în vedere „combaterea migrației ilegale și a criminalității cibernetice, precum și a intensificării schimbului de informații”, România și SUA dorind să reconfirme parteneriatul deja consolidat în ceea ce privește criminalitatea organizată.

Anaser Duduianu, condamnat în România, dar liber în SUA

Interlopul Anaser Duduianu are un mandat de arestare pe numele său, emis în România. Acesta se află acum în Statele Unite ale Americii, fiind extrem de activ pe rețelele de socializare și, de asemenea, lipsit de orice rigori ale legii statului-gazdă în ce privește condamnarea din România.

Din luna noiembrie 2021, Duduianu a început să posteze în mediul online, acolo unde vorbește despre situația sa.

„Poate cu toții vă întrebați de ce nu mai vreau eu să fiu șmecher. Dacă în zilele noastre, tot ceea ce înseamnă fraier posibil existent a devenit șmecher și ca să fii șmecher în zilele noastre, mai exact anul ’21, secolul 21, mileniul trei, trebuie să colaborezi cu Poliția Capitalei cu DIICOT și DNA”, spunea Duduianu în 2021.

Acesta este acuzat că, împreună cu fratele său, Aramis, l-au păgubit pe cântărețul Florin Salam,  suma prejudiciată fiind de 200.000 de euro. La acel moment, Duduianu a emigrat în Marea Britanie, scăpând de condamnarea primită în România. Din Marea Britanie, interlopul a făcut rost de documente noi, cu care reușește să ajungă în SUA, prin Mexic, ajutat de o călăuză, conform Cancan.ro.

Florin Salam, terorizat de interlopul Anaser Duduianu

Probele din dosar descriu trei fapte de șantaj, realizate între luna martie 2019 și până în iulie 2020.

„Duduianu Florin, zis Anaser, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj (data faptei 03.03.2019 – 21.03.2019, persoană vătămată – Stoian Florin, zis Florin Salam). (…) Vențer Nicolae-Mihai, zis Vențer, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la șantaj (data faptei 19.06.2020, persoană vătămată Stoian Florin, zis Florin Salam).

(…) Constantin Nicolae, zis Aramis, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj, în formă continuată (două acte materiale), 19.06.2020, 25.06.2020-10.07.2020, persoană vătămată Stoian Florin, zis Florin Salam)”, spun procurorii.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, se află într-o vizită oficială în SUA. Prima întâlnire pe care a avut-o cu oficialii americani a fost cea cu Kari Johnstone, directorul Biroului de Monitorizare și Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Departamentul de Stat. Oficialul român a subliniat în cadrul discuției prioritatea pe care o reprezintă problematica traficului de persoane pentru Guvernul României. De asemenea, Bode a prezentat și cifre cu privire la progrese și rezultatele obținute.