Copiii care intră în clasa pregătitoare vor sta la şcoală 20 de ore pe săptămână, perioadă în care vor învăţa prin joc. "Va fi un an în care copiii trec lin de la joacă la învăţare", a spus ministrul Educaţiei în cadrul unei emisiuni difuzată la TVR 2.
Fără înscrieri pe pile
Cadrele didactice care vor preda copiilor din clasa pregătitoare vor face cursuri de formare începând cu luna mai. Ministrul promite că, din acest an, vor dispărea înscrierile la şcoală prin pile. Va exista un sistem informatizat, care va elimina aceste practici, susţine Daniel Funeriu.
Cine intră în clasa pregătitoare
Conform mediafax.ro., clasa pregătitoare va descongestiona grădiniţele, aşa că mai mulţi copii de trei ani vor avea şansa unui loc. În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la sfârşitul anului. Daniel Funeriu arată că măsura introducerii clasei pregătitoare obligatorii era necesară pentru că "România are astăzi cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa, şi prin ea, se urmăreşte trecerea firească de la joacă la învăţare".
Înscrierile încep în luna martie, iar şcolile sunt obligate să îi primească pe copiii ce locuiesc pe străzile arondate instituţiei. Copiii pot fi înscrişi şi la alte şcoli, însă în limita locurilor disponibile.
Fără teste de admitere sau de evaluare
Programele destinate micuţilor sunt în curs de finalizare. Elevii nu vor da teste nici la începutul şcolii, nici pe parcursul primului an, iar la final, cadrele didactice vor face rapoarte pentru fiecare copil, din care părinţii să afle care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, nivelul limbajului şi al comunicării, capacităţile de învăţare şi atitudinile copilului faţă de învăţare.
Sălile de clasă în care vor învăţa cei mici vor fi adaptate vârstei copiilor şi activităţilor pe care le presupune programa, iar banii pentru aceste încăperi vin de la Ministerul Educaţiei.