Evenimentul Zilei > International > Ministru german: Aderarea României la Schengen, după îndeplinirea criteriilor
Ministru german: Aderarea României la Schengen, după îndeplinirea criteriilor

Ministru german: Aderarea României la Schengen, după îndeplinirea criteriilor

Secretarul de stat german pentru afaceri europene, Werner Hoyer, a asigurat azi, la Bucureşti, că România va adera la Zona Schengen în momentul în care va îndeplini toate criteriile necesare.

El a subliniat că nu există o „legătură formală” între această aderare şi monitorizarea pe justiţie. „Este de dorit şi realist să sperăm că România va adera în curând la Spaţiul Schengen. Criteriile sunt foarte clare. Ele trebuie îndeplinite şi, de îndată ce sunt îndeplinite, România poate adera. Nu aş menţiona o dată pentru că nu este o chestiune de calendar, ci este vorba despre a lucra la o listă de criterii”, a declarat Werner Hoyer, citat de Mediafax.

Întrebat despre o eventuală legătură între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie (MCV), Hoyer a subliniat că în mod formal nu există o astfel de conexiune.

„Aş fi complet nepolitic dacă aş lăsa impresia că intrarea în Schengen, care este deja un pas foarte foarte substanţial, poate avea loc într-un moment în care lista de îndatoriri din Tratatul de integrare în UE, care include acest Mecanism, nu a fost rezolvată. Deci, noi urmărim cu mare atenţie ceea ce ne raportează Comisia pe această temă. Am avut un schimb de vederi pe această temă pentru că am sentimentul că în România multă lume nu crede că ceea ce este în raportul Comisiei este corect”, a spus oficialul german.

România este pregătită

El a amintit că MCV a fost o condiţie pentru aderarea României la UE. „Deci, este un instrument de consolidare a încrederii. Folosiţi-l şi faceţi-l redundant”, a spus Hoyer. Secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE român, Bogdan Aurescu, a declarat că autorităţile române şi-au făcut datoria în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de aderare la Schengen, adăugând că România va fi pregătită pentru a deveni membră a spaţiului Schengen în martie 2011.

„Evaluarea autorităţilor noastre este că noi, practic, ne-am făcut datoria şi cred că şi colegii noştri din MAE german sunt de acord că sunt îndeplinite criteriile Schengen. Vom fi gata la timp, în martie, să devenim membri ai Spaţiului Schengen”, a spus Bogdan Aurescu.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: