Aproximativ 40 de militanţi au plecat, în jurul orei 17.30, în marş de la hala din Timpuri Noi, înarmaţi cu două steaguri şi cu mesaje anti-NATO.
Pe cele două steaguri purtate de militanţi scrie, în română şi engleză, "Ne-aţi zdrobit oasele, dar nu şi ideile / NATO out of Bucharest" şi "Stop the war, stop NATO".
Militanţii anti-NATO merg pe trotuar, dar şi pe stradă, în spatele unei dubiţe conduse de unul dintre protestatari, îngreunând circulaţia. Aceştia susţin că se duc la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici".
Ei au revenit, în această dimineaţă, la hala fabricii din zona Timpuri Noi din Capitală, de unde au fost ieri ridicaţi de jandarmi pentru că au confecţionat bannere anti-NATO.
Conducerea fabricii nu i-a lăsat pe aceştia să intre în hală. Însă, militanţii au cerut ajutorul poliţiei pentru a putea pătrunde în fabrică şi au primit ajutorul forţelor de ordine. Poliţia a explicat că hala a fost închirată legal de militanţi şi, ca urmare, aceştia au dreptul să intre în spaţiul respectiv.
Plângere penală împotriva Poliţiei şi Jandarmeriei
Organizaţia non-guvernamentală Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă a depus, în această dimineaţă, o plângere penală împotriva Poliţiei şi Jandarmeriei pentru modul abuziv în care au ridicat 54 de persoane, cetăţeni români şi străini, din zona Timpuri Noi din Bucureşti.
Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă anunţă, într-un comunicat de presă, că a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, cu consecinţe deosebit de grave.
"Asociaţia a făcut toate demersurile posibile pentru a sesiza şi a apăra drepturile tinerilor care au fost reţinuti, bătuţi şi cărora li s-au încălcat drepturile cu privire la libertatea şi siguranţa personală, dreptul persoanei de a-i fi examinată cauza în mod echitabil, dreptul la libertatea de gândire şi de conştiinţă, dreptul la libertatea de expresie şi dreptul la libertatea de asociere şi de reuniune paşnică", se arată în comunicatul de presă.
Şi fundaţia Millennium For Human Rights protestează faţă de reacţia Poliţiei Române în cazul manifestanţilor anti-NATO, se arată într-un comunicat de presă. Preşedintele asociaţiei, Radu Sorin Daniel, semnatarul comunicatului, consideră că reacţia forţelor de ordine "a umbrit eforturile preşedintelui şi a celor care au muncit serios ca această întâlnire (summit-ul NATO - n.r.) să aibă loc în condiţii foarte bune".
Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a criticat dur, însă de ieri seară, intervenţia forţelor de ordine împotriva câtorva zeci de tineri, activişti anti-NATO, calificând-o drept un "abuz grosolan" săvârşit "complet disproporţionat" şi apreciind, prin vocea directorului executiv Diana Hatneanu, că nu a fost generată de absolut nimic.
Potrivit acesteia, acţiunea de miercuri a forţelor de ordine transformă democraţia românească a anului 2008 într-o Românie a anilor 1980, situată geografic în apropiere de Congo. (Alexandra-Livia Dordea) ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:48 Militanţi anti-NATO „ridicaţi“ de jandarmi
În timp ce tinerii reţinuţi reclamă un abuz, forţele de ordine susţin că intervenţia nu ar fi avut loc dacă aceştia nu ar fi recurs la violenţe.
Nu mai puţin de 54 de militanţi anti-NATO - cetăţeni elve- ţieni, germani, polonezi, francezi, portughezi, spanioli, cehi, moldoveni şi români - au fost „ridicaţi“, ieri, de trupele speciale ale jandarmeriei din incinta Fabricii Timpuri Noi din Capitală, unde închiriaseră o sală de festivităţi.
În timp ce manifestanţ ii au reclamat „un abuz al forţelor de ordine“, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au susţinut că acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă tinerii nu i-ar fi agresat pe directorul fabricii şi pe unul dintre paznici. Ieri după-amiază însă, din apropierea fabricii a fost „săltat“ şi coordonatorul de programe al Agenţiei de Monitorizare a Presei, Răzvan Martin. Acesta a fost escortat de poliţişti la Secţia 10, alături de militanţi, pentru verificări. Proteste de susţinere
Şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, a precizat că toate persoanele din zona Timpuri Noi au fost conduse la secţii pentru cercetări, iar în cazul lui Martin nu se putea aplica o procedură diferită. La secţie a ajuns şi Bjorn Kietzmann, un jurnalist german care, la ieşirea de la audieri, a precizat că a fost ridicat de poliţişti, de pe stradă, din apropierea fabricii.
De altfel, militanţii au început să părăsească sediul poliţiei în jurul orei 17.45, după ce le-a fost verificată identitatea. La scurt timp după descindere, zeci de manifestanţi pentru pace şi antiglobalizare s-au adunat în curtea Secţiei 11 Poliţie, unde se aflau o parte dintre colegii lor. Concomitent, Centrul de Resurse Juridice, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România şi Agenţia de Monitorizare a Presei au atras atenţia poliţiei că astfel de acţiuni, nefundamentate legal, sunt abuzive şi au cerut eliberarea imediată a celor reţinuţi.
Spre seară, protestele au continuat la Secţia 12, unde au hotărât să meargă manifestanţii antiglobalizare după ce au fost informaţi că unul dintre colegii lor aflaţi aici ar fi fost rănit în timpul intervenţiei trupelor speciale ale jandarmeriei şi nu ar fi beneficiat de asistenţă medicală.
Deşi nu au avut autorizaţie de protest, ei au parcurs pe jos drumul dintre secţiile 11 şi 12 de poliţie, purtând pancarte cu mesaje de genul: „Aşa arată democraţia?“, „Poliţia şi Armata împotriva cetăţenilor - 2008“ sau „Free Anti Militarists, close the NATO“. În acelaşi timp, o parte dintre militanţii „săltaţi“ de „mascaţi“ s-au plâns de faptul că autorităţile încearcă să sigileze sala închiriată la Timpuri Noi şi să le inventarieze toate bunurile. Informaţia nu a fost nici confirmată şi nici infirmată de poliţie. Poliţia: „Libertatea de exprimare este garantată de Constituţie“
Concret, forţele de ordine şi-au motivat intervenţia de ieri prin faptul că aceasta le-a fost solicitată de directorul general al Fabricii Timpuri Noi, Gheorghe Cristea. Acesta a susţinut că atât el, cât şi unul dintre paznicii societăţii ar fi fost agresaţi de o parte dintre tinerii cărora le închiriase sala, în baza unui contract valabil până luni, 7 aprilie, „pentru 780 de euro, plus TVA“.
Motivul: le-a interzis să intre în incinta societăţii cu o dubiţă plină cu vopseluri. Militanţii însă au infirmat aceste reclamaţii şi au precizat că, dimpotrivă, directorul ar fi fost agresiv şi i-ar fi jignit. Oficialii poliţiei au precizat că în incinta sălii au găsit mai multe bannere cu mesaje anti-NATO.
„Din aceste inscripţii nu rezultă că s-ar fi comis vreo infracţiune. Libertatea de exprimare este garantată de Constituţie şi nu acesta este motivul pentru care tinerii au fost duşi la trei secţii de poliţie din Capitală pentru verificări. La baza intervenţiei noastre a stat reclamaţia directorului fabricii“, au explicat oamenii legii.
Oficialii poliţiei au arătat că nu au făcut decât să respecte procedurile în astfel de cazuri. Kathrin Lauer, jurnalist la o agenţie de presă germană, a explicat însă că, în ţara sa, manifestanţii anti- NATO nu ar fi putut fi reţinuţi decât dacă ar fi avut asupra lor pietre sau arme. „În Germania, grupările de acest fel sunt legale până când un tribunal hotărăşte altceva“, afirmă Lauer. „Acţiunea aparţine Jandarmeriei“
Şeful Poliţiei Capitalei a precizat, aseară, că la secţiile de poliţie au ajuns 22 de germani, 26 de români, doi cehi, un moldovean, un portughez, un spaniol şi un polonez. „Întreaga acţiune a aparţinut exclusiv Jandarmeriei“, a precizat Tutilescu. De altfel, potrivit legii, jandarmii nu pot face cercetări în urma unei reclamaţ ii, astfel că sunt obligaţi să transporte la secţiile de poliţie toate persoanele suspecte.
Cetăţeanul moldovean Gheorghe Zugravu i-a acuzat pe jandarmi că l-au bătut şi a precizat că va depune o plângere penală împotriva acestora. În acelaşi timp, unul dintre militanţii germani a fost audiat, azi-noapte, şi este cercetat pentru lovire, după ce directorul fabricii a susţinut că acesta ar fi unul dintre cei care l-au agresat.