Milioane de români, în pericol! O rețea de crimă organizată ne distruge sănătatea zi de zi

Milioane de români, în pericol! O rețea de crimă organizată ne distruge sănătatea zi de zi

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, i-a atacat joi, în termeni foarte duri, pe cei care otrăvesc aerul, solul și apa când ard deșeuri. Situația din țara noastră este atât de gravă încât BBC a trimis o echipă de jurnaliști pentru a realiza un reportaj. Reporterii și operatorii englezi au dezvăluit că între Marea Britanie și România există mai multe transporturi ilegale de deșeuri. În acest context, Tanczos Barna a acuzat că există o rețea de crimă organizată care distruge mediul și sănătatea românilor.

Membrii grupărilor incriminate de ministrul Mediului profită la maximum de legislația europeană. Astfel, în România sunt aduse cantități foarte mari de deșeuri reciclabile.

De asemenea, și din țara noastră pleacă deșeuri reciclabile. O directive a Uniunii Europene permite comerțul cu astfel de materiale uzate care generează sume uriașe.

Problema apare când deșeurile intră în țară și li se pierde urma. „În România problema apare în momentul în care aceste cantități nu sunt urmărite pe traseu și nu avem o trasabilitate clară a acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu știm dacă deșeurile au trecut frontiera, dacă ajung la reciclare sau dacă ajung la o companie autorizată să desfășoare activitatea legală de reciclare a materialului respectiv″, a explicat Tanczos Barna într-o intervenție la Antena 3.

În ciuda controalelor, poluarea continuă lângă București

Ministrul Mediului a indicat că situația ar putea fi și mai rea. „Au fost peste 2.400 de controale ale Gărzii de Mediu strict pe deșeuri care trec frontiera în România și intră în țară.

Au fost peste 140 de transporturi întoarse de la graniță și sunt dosare penale deschise. Sunt deja persoane trimise în judecată, deci există o acțiune concertată a Gărzii de Mediu″, a mai spus Barna.

foto: nara.getarchive.net

Pentru moment, se pare că liderii acestor rețele ignoră războiul purtat cu autoritățile și se ocupă în continuare de afacerile care ne otrăvesc aerul, solul și apa.

„Au fost inclusiv persoane arestate în urma dosarelor penale deschise în urma controalelor făcute de AFM, pentru că există acest fenomen. Nu neagă nimeni!

Ministrul Mediului acuză că există o rețea de crimă organizată

Este o luptă continuă împotriva celor care fac asemenea ilegalități. Putem spune că există o crimă organizată în acest domeniu și atât procuroriil, cât și Ministerul de Interne, polițiștii și jandarmii trebuie să vină în sprijinul Ministerului Mediului.

Singure, Ministerului Mediului sau Garda de Mediu nu vor reuși să facă față″, a mai spus ministrul, care a reliefat că au existat situații când la acțiuni ale Gărzii de Mediu au fost mobilizați chiar și peste 100 de jandarmi.

foto: flickr.com

De cealaltă parte, jurnaliștii de la BBC au scos în prim-plan situația gunoaielor arse în apropierea Bucureștiului. Din cauza acestei situații, poluarea aerului din Capitală a depășit de foarte multe ori valorile admise.

Reporterii englezi au aflat că Marea Britanie joacă un rol important în acest scandal. „Deșeuri din gospodăriile Marii Britanii, la mare distanță de țara de origine. Mai multe tone au fost descoperite de ofițerii vamali într-un port românesc″, a spus reporterul Angus Crawford.

Modul de operare este foarte simplu. Deșeurile au intrat în România cu acte pentru „bunuri la mâna a doua″. În realitate, ele sunt doar lucruri scoase din uz, fără nicio valoare de întrebuințare.

Deșeurile sosesc din Marea Britanie

Garda de Mediu spune că un transport provenit din Marea Britanie are deșeuri care nu pot fi reciclate. Totuși, este mai ieftin să fie transportat în România decât să fie depozitat în Marea Britanie.

„Senzația mea este că România este groapa de gunoi a Europei″, a declarat Marian Borondel, reprezentantul Gărzii de Mediu. Autoritățile cred că multe dintre deșeuri britanice sunt aduse la o groapă privată de gunoi de lângă București. „Nu am putut intra acolo, așa că am mers în spate să găsim o cale de acces.

foto: flickr.com

Mormanele de gunoi se întind în depărtare. Operatorii gropii de gunoi spun că este doar gunoi din România, dar Garda de Mediu susține că este vorba despre deșeuri din toată Europa, inclusiv din Marea Britanie″, a relatat reporterul BBC.

Ulterior, jurnaliștii s-au întâlnit cu localnicii. „Suntem urmăriți și supravegheați tot drumul. Când ajungem în sat, șeful pazei de la groapa de gunoi ne urmează și îl sună pe director (n.r. - Mircea Păun). «Nu avem legătură cu gunoiul adus din Marea Britanie sau din afara României»″, a fost reacția înregistrată de Crawford.

Reacția unui reprezentant al Guvernului Marii Britanii

Autoritățile spun că au nevoie de ajutorul responsabililor din Regatul Unit. Totuși, secretarul de stat Andrei-Rudolf Corlan este destul de apatic când vine vorba despre acest subiect:

„Cred că guvernul britanic trebui să întărească verificările la frontiere, cu privire la aceste exporturi. De partea noastră, facem tot ce putem.″ BBC mai filmat un transport de frigidere vechi, fără certificate de siguranță. Toate aveau cordoane de alimentare specifice Marii Britanii.

„Mergem acum către un sat care trăiește din comerțul cu deșeuri. Localnicii le ard pentru a recupera cuprul și aluminiul. Este o activitate ilegală iar localnicii sunt ostili.

Ni s-a spus că în fiecare noapte localnicii dau foc la televizoare, cabluri și calculatoare vechi. Se simte încă mirosul neplăcut în aer și ni s-a relatat că unele dintre lucrurile carbonizate aici au fost trimise din Marea Britanie″, a mai observat Angus Crawford.

În împrejurimile satului se ridică munți de gunoaie, majoritatea din România, dar și din străinătate. O declarație a reprezentanților Ministerului britanic al Mediului este folosită în finalul reportajului:

„Suntem îngrijorați din cauza comerțului ilegal cu deșeuri, motiv pentru care ne-am angajat să introducem controale mai aspre asupra exporturilor ilegale de gunoi. Monitorizarea electronică obligatorie a deșeurilor va îngreuna procurarea și exportul acestor deșeuri de către infractori.″