Cod roșu în București. Nivelul de poluare a depășit cu mult limitele admise

Cod roșu în București. Nivelul de poluare a depășit cu mult limitele admise Sursa foto. EVZ

Situația gravă în București din cauza creșterii nivelului de poluare cu particule în suspensie de tip PM 2. Acest tip de particule ajung în organismul uman prin aerul respirat și provoacă o mulțime de afecțiuni foarte grave.

Valorile maxim admise în aer pentru particulele mai mici de 2,5 microni au fost depășite în municipiul București și în zonele limitrofe. Datele colectate, vineri dimineață, de senzorii Urad Monitor arată că situația este îngrijorătoare pentru populație.

Particulele în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni sunt foarte periculoase pentru că pătrund în organism. Acestea sunt inspirate odată cu aerul și se stabilesc în plămâni. Iar în timp, aceste particule duc la apariția cancerului pulmonar, a bolilor respiratorii sau cardio-vasculare.

Sursa foto. urad monitor

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Acestea pot proveni din activitatea industrială, din sistemul de încălzire centralizat a populației sau de la centralele termoelectrice. De asemenea, traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produse de pneurile mașinilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, arderea necontrolată a deșeurilor de plastic sau din cauciuc contribuie la răspândirea, în atmosferă, a acestor particule și, implicit, la poluare.

sursa foto. EVZ

Avertismentul fostului șef al Gărzii de Mediu

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a atras atenția asupra afacerilor ilegale cu deșeuri. El a prezentat imagini de la un incendiu din Localitatea SIntești, din județul Ilfov. Localnicii din zonă sunt recunoscuți pentru activitățile pe care le desfășoară și care duc la poluarea atmosferei din București și din împrejurimi.

Octavian Berceanu a arătat că populația municipiului București este supusă unui tratament mai rău decât într-un război.

„Nicio zi fără cabluri, deșeuri medicale sau resturi din dezmembrări auto, arse, în Ilfov. Dimineață era un furnal chiar lângă A3, la intrare in Bucuresti. 1 kg de deșeuri din dezmembrări auto arse echivalează ca toxicitate cu peste 2000 kg de lemne, iar substanța numită dioxină eliberată în timpul arderii e interzisă chiar și în războaie. Si totuși populația Bucureștiului este supusă unui tratament mai rău decât intr-un război”, a transmis Berceanu.

sursa foto. EVZ

Nivel ridicat de poluare în România

Nivelul ridicat de poluare a fost semnalat și într-un raport realizat de o organizație internațională care monitorizează problemele de mediu și poluare la nivel global.

„România, în special, înregistrează deja un influx substanțial de deșeuri de plastic din state UE, în ciuda faptului că are a doua cea mai slabă capacitate de reciclare din Europa”, se arată într-un raport publicat de Global Initiative Against Transnational Organised Crime (GITOC), citat de Euronews.

Instituțiile de protecție a mediului consideră că Europa de Est – în special România și Bulgaria – sunt pe cale să devină groapa de gunoi a continentului. Aici sunt aduse, spre distrugere, importante cantități de deșeuri din țări cărora le lipsește capacitatea de procesare a acestora. Este vorba, mai ales, de deșeuri din plastic și cauciuc care sunt arse cu emanare de gazer toxice.