Evenimentul Zilei > International > Mii de oameni protestează în Iran: „Moarte dictatorilor!”
Mii de oameni protestează în Iran: „Moarte dictatorilor!”

Mii de oameni protestează în Iran: „Moarte dictatorilor!”

Forţele de ordine iraniene au folosit gaze lacrimogene, azi, în centrul capitalei Teheran, pentru dispersarea manifestanţilor opoziţiei care participă la un marş de protest interzis şi inspirat de revoltele populare din Egipt şi Tunisia. BBC notează că între protestatari şi forţele de securitate au avut loc ciocniri violente şi că centrul capitalei este „în haos”.

Potrivit agenţiilor internaţionale citate de Agerpres, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea mai multor mii de manifestanţi care s-au adunat în grupuri mici în apropiere de piaţa Azadi (Libertate), din vestul capitalei, şi au strigat „Moarte dictatorilor!”. Scopul declarat al demonstraţiei era acela de a arăta susţinerea iranienilor pentru revoltele populare din lumea arabă.

Mulţi protestatari au fost arestaţi după intervenţia forţelor de ordine. Măsurile de reprimare a unei eventuale revolte au început însă din timp. Înainte de ieşirea în stradă a protestatarilor, liderii opoziţiei, între care şi fostul candidat la preşedinţie Mir-Hossein Mousavi au fost reţinuţi la domiciliile lor. În faţa casei lui Mousavi se află mai multe maşini ale poliţiei, iar telefonul acestuia a fost închis.
Un alt lider al opoziției, Mehdi Karroubi, este de asemenea reținut la domiciliu.

Autorităţile au luat măsuri pentru a bloca accesul la internet şi pentru a bruia emisia canalelor de televiziune prin satelit.

Zilele trecute, oficialii iranieni şi-au anunţat susţinerea publică pentru protestatarii antiguvernamenmtali de la Cairo. Teheranul spune însă că în Iran situaţia este diferită şi că demonstraţiile organizate azi sunt o „mişcare politică” a opoziţiei.

Analiştii spun că regimul de la Teheran încearcă să se asigure că nu se va confrunta cu o nouă serie de proteste antiguvernamentale, precum cele izbucnite în vara lui 2009, după realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.