MIHAI COSMA: Biblia muzicii romanesti

MIHAI COSMA: Biblia muzicii romanesti

Nu demult a aparut volumul 9 din seria "Muzicieni romani. Lexicon" de Viorel Cosma, incheindu-se astfel un demers editorial unic, de mare insemnatate pentru cultura romaneasca.

„Lexiconul” este prima enciclopedie a personalitatilor muzicii romanesti, o carte de referinta care ofera date complete asupra vietii si creatiei unui numar impresionant de creatori, din intreaga istorie a muzicii romanesti.

Axat pe listarea compozitorilor si muzicologilor (acest din urma termen fiind inteles intr-un sens foarte larg, de la bizantinologi la profesori de muzica, de la critici muzicali la folcloristi), „Lexiconul” este o realizare impunatoare, de cateva mii de pagini, realizata cu migala, cu rabdare, cu cerbicia cercetatorului care nu are liniste pana nu completeaza toate golurile de informatie, pana nu duce la bun sfarsit toate fisele necesare creionarii unui portret de creator.

De regula, un asemenea demers este rezultatul muncii unor institute de cercetari, a zeci de colaboratori, dar lexiconul romanesc apare unic si din aceasta perspectiva: Viorel Cosma singur (prin corespondenta cu cei despre care a scris, cu rudele sau prietenii lor, prin cercetarea arhivelor, a bibliotecilor si a presei) a reusit sa duca la bun sfarsit monumentala lucrare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorul a pornit pe acest drum in urma cu patru decenii, cand a aparut primul Lexicon, atunci intr-un singur volum. Tot Editura muzicala a lansat in circulatie si noua serie, tiparind in 1989 volumul intai dintr-o lucrare care se anunta incomparabil mai ampla (volumul cuprindea doar literele A, B si o parte din litera C). Dupa 1990 a fost posibila si introducerea personalitatilor muzicale din diaspora, astfel titlul „Muzicieni din Romania” fiind schimbat in „Muzicieni romani”, pentru a-i integra pe toti membrii breslei.

Cu toate greutatile din anii economiei de piata, „Lexiconul” a continuat sa apara, pana la meritoria finalizare a acestei exceptionale panoramari asupra creatorilor din domeniul muzicii, carte care asteapta acum si o circulatie internationala, pentru ca sa ne putem mandri si peste hotare cu realizarile de exceptie din muzica romaneasca.