Evenimentul Zilei > Actualitate > Micile războaie ale marelui Crin Antonescu
Micile războaie ale marelui Crin Antonescu

Micile războaie ale marelui Crin Antonescu

Şeful PNL a făcut o obsesie din a-i pune la punct pe Săftoiu şi Meleşcanu.

În ultimele trei zile, Crin Antonescu este mai dispus să se răfuiască cu colegii de partid decât cu Traian Băsescu. Preşedintele PNL are doar "vorbe alese" pentru fostul consilier prezidenţial, deputatul PNL, Adriana Săftoiu, dar şi pentru senatorul Teodor Meleşcanu.
Potrivit variantei prezentate public de Antonescu, Săftoiu se face "vinovată" de o declaraţie potrivit căreia el "nu va ajunge niciodată preşedinte al României". "Culpa" lui Meleşcanu este mai veche. Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei" în urmă cu o lună, senatorul liberal afirma că o coabitare cu Traian Băsescu este posibilă, după alegerile de anul viitor.
„Portretistul de serviciu"
Replica Adrianei Săftoiu nu s-a lăsat aşteptată. "Pe domnul Crin Antonescu nu te poţi supăra nici măcar când te critică. E atât de superficial, de vizibil refulat încât practic ar trebui să întorci pagina şi să îţi vezi de treabă", a scris ieri deputatul PNL Adriana Săftoiu pe site-ul voxpublica.
Totodată, ea susţine că discursul lui Antonescu de la întâlnirea cu primarii nu a fost altceva decât "o răfuială cu toţi cei care au altă opinie şi altă atitudine decât domnia sa". Mai mult, fostul consilier prezidenţial consideră că, prin discursul său, liderul PNL se poziţionează drept "portretistul de serviciu al opoziţiei".
Despre opinia sa potrivit căreia Crin Antonescu nu va ajunge preşedinte, Săftoiu i-a transmis acestuia că face ce vrea cu votul ei.
"Nu mă preocupă frustrările domnului Antonescu decât atunci când şi le exhibă public. (…) Pentru el, fidelitatea faţă de partid se traduce în aceeaşi gamă întâlnită şi la colegii din PDL: liderul e de neatins. Chiar şi atunci când se atinge singur cu inconsecvenţe de atitudine şi discurs. Dacă liberalii se regăsesc în această atitudine, atunci cu adevărat şansa de a ajunge la guvernare e PSD sau, culmea ironiei, chiar PDL", conchide Săftoiu.
"Farmecul PNL"
După toate aceste reproşuri, preşedintele PNL a comentat că autoritatea cuiva în politică nu ţine de cantitatea de înjurături pe care o dobândeşte. "PNL are câteva caracteristici şi ţine de farmecul său faptul că un deputat, care întâmplător nu a găsit nici un prilej să atace pe domnul Băsescu, pe domnul Boc, pe careva din Executiv, îşi exercită talentele publicistice împotriva preşedintelui partidului", a spus Antonescu.
În opinia sa, nu se impune vreo sancţiune la adresa Adrianei Săftoiu. Senatorul PNL, Teodor Meleşcanu, a intrat şi el în colimatorul lui Crin Antonescu. "Păcatul" său este acela de a fi acordat „Evenimentului Zilei", la mijlocul lunii septembrie, un interviu în care afirma că o coabitare cu Băsescu nu este imposibilă.
Conducerea PNL, dominată de fideli ai lui Antonescu, l-a pus imediat în discuţia Biroului Permanent. Ulterior s-a anunţat public că „oricine poate considera că ar putea să coabiteze cu Băsescu, dacă doreşte să facă acest lucru să o facă din afara PNL".
Nici după o lună de la interviu, preşedintele PNL nu pare să fi uitat declaraţiile lui Teodor Meleşcanu. "Hai să nu ne păcălim, ca nu suntem toţi diplomaţi. Unii suntem oameni proşti, din popor, eu, de exemplu. Coabitare în sens tehnic, e una, şi coabitarea pe care ne-o povesteşte Meleşcanu într-un interviu, taman acum, când murim noi de gât cu Băsescu, pe care o şi explică, cică şi când eram la guvernare noi ne certam cu Băsescu, era foarte greu, dar până la urmă găseam soluţiile bune pentru ţară", a adaugat Antonescu.
El i-a atras atenţia lui Meleşcanu, fost diplomat, că acum nu mai e o chestiune de diplomaţie, ci e o chestiune "de război".
"Nu mă preocupă frustrările domnului Antonescu decât atunci când şi le exhibă public. (…) Pentru el fidelitatea faţă de partid se traduce astfel: liderul e de neatins.”
ADRIANA SĂFTOIU, deputat PNL

O POLEMICĂ VECHE
"O moralistă second-hand achiziţionată de Patriciu"
Crin Antonescu şi Adriana Săftoiu nu sunt la primul meci. În luna martie, liderul PNL îi transmitea fostului consilier prezidenţial că nu are calitatea să vină să critice partidul de inconsecvenţă morală, de renunţare la principii. În acest context, el şi-a amintit de perioada în care Săftoiu lucra la Palatul Cotroceni:
"Cineva care stă şi este primul sfătuitor al lui Băsescu, în vreme ce acesta face o sumedenie de lucruri imorale – pot sa îmi amintesc vreo 15-20 dintre ele – nu are calitatea morală să vină ca Maica Tereza sau ca una dintre surorile Coposu să discute cu PNL lucrurile astea".
Cu o două săptămâni înainte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) hotăra că Dan Voiculescu a făcut poliţie politică, iar Săftoiu a cerut să aplice aceeaşi "judecată" conservatorului precum fostei liberale Mona Muscă.
„Adriana Săftoiu, o altă femeie pedistă, o moralistă second-hand achiziţionată pe vremea lui Dinu Patriciu sau Călin Popescu Tăriceanu, ţipă ascuţit. Îmi spune că trecutul contează. Nu mai spuneţi, doamna Săftoiu! Într-adevăr, trecutul contează!", îi transmitea Antonescu atunci Adrianei Săftoiu.
CITIŢI ŞI:

  • EXCLUSIV. Teodor Meleşcanu: "Coabitarea cu Traian Băsescu nu este imposibilă"
  • Meleşcanu, pus în discuţia PNL din cauza interviului acordat EVZ
  • Teodor Meleşcanu devine liderul opoziţiei din PNL