Mezinul lui Kim Jong-il face încă un pas spre prima funcţie în stat

Mezinul lui Kim Jong-il face încă un pas spre prima funcţie în stat

Kim Jong-un, cel mai tânăr dintre fii liderului nord-coreean Kim Jong-il, a fost numit vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale din Partidul Muncitorilor şi membru în comitetul central al formaţiunii, a anunţat presa de stat de la Phenian, preluată de BBC.

Mezinul, în vârstă de 27 de ani, a mai fost uns şi general de patru stele la un congres al partidului comunist în care Jong-il a fost reales în fruntea formaţiunii. Acesta este primul congres al Partidului Muncitorilor din 1980 când Kim Jong-il a fost, de asemenea, promovat în eşalonul superior al formaţiunii.

Preşedintele chinez Hu Jintao l-a felicitat pe liderul nord-coreean pentru reconfirmarea sa în prima funcţie în stat, dar nu a menţionat nimic despre promovarea fiului său, cel mai probabil succesorul lui Jong-il. Statele Unite urmăresc însă îndeaproape eveniumentele de la Phenian. "Cred că asta este probabil ultimul reality show pus în scenă în Coreea de Nord, dar noi îl urmărim cu mare atenţie", a declarat PJ Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat.

Gradul de general oferit mezinului este un ingredient indispensabil în procesul de succesiune, în condiţiile în care armata, care numără 1,2 milioane de soldaţi, supervizează procesul politic intern prin Comitetul Naţional de Apărare prezidat de Kim Jong-il. Sora şi cumnatul liderului comunist au fost şi ei promovaţi la congresul Partidului Muncitorilor, cei doi urmând, potrivit analiştilor externi, să faciliteze transferul de putere către Kim Jong-un.

Ne puteți urmări și pe Google News