Evenimentul Zilei > International > Metropola New Delhi intră în lockdown. India, în pragul colapsului din cauza pandemiei
Metropola New Delhi intră în lockdown. India, în pragul colapsului din cauza pandemiei

Metropola New Delhi intră în lockdown. India, în pragul colapsului din cauza pandemiei

Autorităţile din New Delhi vor impune un lockdown de o săptămână celor 20 de milioane de locuitori ai capitalei indiene. Pandemia face ravagii în această țară.

Începând de luni seară, New Delhi va intra în lockdown pentru a ţine sub control explozia cazurilor de COVID-19 şi a reduce presiunea asupra spitalelor, informează AFP, citată de Agerpres. Drastica decizie vine în contextul în care luni India a înregistrat un nou record de cazuri noi: 273.810 de contaminări în 24 de ore. Este a cincea zi consecutivă în care ţara a depăşit 200.000 de noi infectări.

La Delhi, cel mai afectat oraş din această ţară cu 1,3 miliarde de locuitori, au fost înregistrate peste 25.000 de cazuri în 24 de ore. Aproape o treime dintre cei testaţi au fost pozitivi. „Sistemul de sănătate din Delhi se află pe punctul de a colapsa. Situaţia COVID-19 este gravă”, a declarat şeful guvernului local Arvind Kejriwal. „Dacă nu impunem un lockdown acum, ne îndreptăm spre o catastrofă şi mai mare. Lockdown-ul va începe în această seară, până lunea viitoare”, a precizat el.

Potrivit lui Kejriwal, unităţile comerciale se vor închide, iar călătoriile vor fi permise doar persoanelor care deservesc activităţi considerate esenţiale. „Lockdown-ul nu va pune capăt pandemiei, dar o va încetini. Vom folosi această săptămână de lockdown pentru a îmbunătăţi situaţia din spitale”, a subliniat el, adăugând că sistemul de sănătate era” sub presiune „şi” aproape de a-şi atinge limitele”. Restricţii similare au fost deja decretate în alte părţi ale ţării, în special în statele Maharashtra (vest), unde se află capitala financiară Mumbai, şi Tamil Nadu (sud).

Pandemia face ravagii în India. Festivalul ulciorului, focar de coronavirus

India a înregistrat un număr record de infectări cu coronavirus în ultimele 24 de ore, în contextul unui deficit de sisteme de ventilaţie şi de paturi în spitale în unele din oraşele lovite cel mai puternic de pandemie, potrivit Reuters. Numărul total al infectărilor a ajuns la 14,8 milioane, al doilea cel mai ridicat bilanţ după cel din SUA. Numărul de noi decese cauzate de COVID-19 a fost de 1.501 pentru ultimele 24 de ore, totalul deceselor ajungând la 177.150, conform datelor oficiale.

Premierul Narendra Modi a cerut autorităţilor sâmbătă noapte să elimine toate obstacolele în producerea de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, zeci de mii de hinduși s-au adunat la râul Gange pentru rugăciuni speciale, cei mai mulți ignorând regulile de distanțare socială. Kumbh Mela sau Festivalul ulciorului este unul dintre pelerinajele sacre din hinduism. Credincioșii se adună în număr uriaș în orașul Haridwar, din nordul țării. Pelerinii fac baie în apele râului Gange, despre care cred că îi vor spăla de păcate.

Citește și Noua tulpină din India a ajuns în Europa. Medicii se tem de ce este cel mai rău, mutația fatală