Evenimentul Zilei > International > Memebrul ISIS din spatele AFACERII PETROLIERE de un milion de dolari pe zi. Forţele speciale americane au obţinut DOCUMENTE IMPORTANTE despre operaţiunea CONTABILULUI JIHADIST
Memebrul ISIS din spatele AFACERII PETROLIERE de un milion de dolari pe zi. Forţele speciale americane au obţinut DOCUMENTE IMPORTANTE despre operaţiunea CONTABILULUI JIHADIST

Memebrul ISIS din spatele AFACERII PETROLIERE de un milion de dolari pe zi. Forţele speciale americane au obţinut DOCUMENTE IMPORTANTE despre operaţiunea CONTABILULUI JIHADIST

Documentele obţinute de coaliţia condusă de SUA în urma unui raid aerian din Siria dezvăluie detalii despre modalitatea în care gruparea teroristă Stat Islamic conduce operaţiunea petrolieră de un milion de euro pe zi. În timpul raidului a fost ucis şi Abu Sayyaf, directorul executiv al companiei petroliere.

Documentele citate de Daily Mail arată că veniturile totale din resurse naturale deţinute de ISIS în şase luni se ridică la 289.5 milioane de dolari, din care 72% au provenit doar din operaţiunile conduse de Abu Sayyaf din Deir Eyyour şi în provinciile al-Hasakah din nord-estul Siriei.

Abu Sayyaf, un tunisian cu domiciliul în Deir Ezzour, era cunoscut ca fiind un şef de temut, care ameninţa angajaţii că îi va muta pe sondele petroliere din Irak, unde şefii erau şi mai violenţi, a declarat un fost muncitor pentru the Journal. Existau însă şi modalităţi de intimidare mult mai înfricoşătoare. “Mergeai la muncă şi găseai pe cineva decapitat”, a declarat acesta.

Sub conducerea ISIS, Abu Sayyaf a pus la cale un sistem unde cumpărătorii privaţi puteau merge cu camioanele pe câmpurile petroliere şi plăteau cash pentru petrolul nerafinat. O mare parte din petrolul deţinut de ISIS era cumpărat de sirieni. 

“Regimul lui Basher al-Assad şi ISIS încearcă să se atace reciproc şi s-au angajat în comerţ de milioane şi milioane de dolari”, declara în luna decembrie un sub-secretarul pentru Terorism și Informații Financiare din Departamentul de Trezorerie. O altă parte din petrolul nerafinat ajungea şi în Turcia.

Chiar şi după distrugerea a 30% din infrastrcutra petrolieră deţinută de ISIS în urma raidruilor aeriene americane, grupul terorist câştigă aproape un million de dolari pe zi din vânzarea de petrol.