Instanţa a decis punerea în libertate a mezinului familiei Corduneanu, Marian Simon, cercetat pentru trafic de persoane, şi a lui Daniel Târşu, unul dintre “locotenenţii” clanului, acuzat de şantaj şi complicitate la înşelăciune.
Avocatul acestuia din urmă a cerut punerea în libertate pe motive medicale întrucât Târşu suferă de Parkinson, este cardiac iar în trecut a avut două atacuri cerebrale. Simon şi Târşu, cărora magistraţii Tribunalului le-au impus să nu părăsească ţara, vor ieşi din arest numai în situaţia în care Curtea de Apel Iaşi respinge recursul procurorilor.
Recurs pentru eliberarea şi celorlalţi 14 arestaţi
În recurs speră să obţină punerea în libertate şi ceilalţi 14 arestaţi. Primul eliberat din clanul Corduneanu după luni de zile de arest a fost Radu Adrian Prudeanu, care la anterioara prelungire primise doar 15 zile de arest. Bărbatul a obţinut punerea în libertate în recurs. Dosarul Cordunenilor a ajuns la 75 de volume însă avocaţii acestora susţin că lipsesc probele. Cordunenii au depus la Consiliul Superior al Magistraturii o plângere împotriva judecătorului care i-a arestat pe 18 ianuarie şi au recuzat şi toţi procurorii DIICOT Iaşi.
“Am făcut o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii şi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru abuz în serviciu. Asta pentru că magistratul care a decis arestarea clienţilor mei nu a cunoscut dosarul şi a dat mandat pentru alte infracţiuni decât cele pentru care erau cercetaţi inculpaţii”, a declarat Mariana Ştefan, avocata lui Bogdan Tofan (fost Corduneanu) şi al vărului acestuia, Iulian Bogdan.
Avocaţii susţin şi că procurorii s-au prezentat la instanţă cu propuneri de prelungire a arestului Cordunenilor în cuprinsul cărora au fost inserate pasaje copiate din încheierile făcute de judecători.  “Referatul este copiat din ultima încheiere a judecătorului, cu tot cu virgulă şi greşeli de tehnoredactare. Voi susţine acest lucru în faţa instanţei şi voi exemplifica cu înscrisurile aferente“, a precizat Marius Striblea, avocatul fraţilor Corduneanu.