Potrivit Reuters, doctorul a avut un rol cheie în momentul când opozantul rus, Alexei Navalnîi,  s-a simţit foarte rău, dovedindu-se ulterior că a fost otrăvit.

Murahovski a părăsit o bază de vânătoare cu un vehicul de teren, apoi a dispărut

Poliţia din regiunea Omsk a anunţat că medicul Alexander Murahovski a părăsit o bază de vânătoare dintr-o pădure cu un vehicul de teren, vineri, şi de atunci nu a mai fost văzut. Pentru căutarea bărbatului au fost mobilizate serviciile de urgenţă şi voluntari. În căutările extinse ale echipelor de intervenție se folosesc şi drone, precum şi un elicopter.

Murahovski era medic şef la spitalul din oraşul siberian Omsk unde a fost tratat Navalnîi o perioadă de timp, după ce i s-a făcut rău în avionul care îl ducea din Siberia la Moscova. În noiembrie 2020, medicul a devenit ministru regional al Sănătăţii, relatează Deutsche Welle. Dr. Murakhovsky este cel care a declarat că testele inițiale de laborator realizate după tratamentul lui Navalnî nu au indicat urme de otrăvire cu agentul Novichok.

Un alt medic care l-a tratat pe Navalnîi a murit subit, în februarie

Pe de altă parte, un alt doctor care s-a ocupat de Aleksei Navalnîi după ce a fost otrăvit a murit. Serghei Maximishin, medicul șef adjunct al spitalului rus unde a fost tratat liderul opoziției, a murit subit în luna februarie, la 55 de ani. Anunțul decesului său a fost confirmat joi de către conducerea spitalului, într-un comunicat, fără să precizeze și cauza morții lui Serghei Maximishini.

Un dizident foarte perseverent în lupta împotriva corupţiei şi un critic feroce al Kremlinului, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău la data de 20 august 2020, la bordul unui avion, în Siberia, unde se afla în campanie electorală. El a fost dus pentru un tratament mai extins în Germania.

3 laboratoare europene au confirmat faptul că activistul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Acesta a fost conceput în scopuri militare în epoca sovietică. inclusiv la eliminarea unor figure ale opoziției vremii, mai notează Deutsche Welle, care citează avertizorul de integritate internațional OPCW. Mai multe capitale occidentale au îndemnat Rusia să ofere explicaţii şi să ancheteze în detaliu cazul . Moscova a respins vehement toate acuzaţiile. Navalnîi a fost încarcerat în februarie într-o colonie penitenciară, într-un dosar de fraudă din 2014 pe care l-a denunţat drept politic.

Sursa foto: Twitter