Cine l-a turnat pe Navalnîi? Rusia a identificat un poliţist ca suspect în ancheta penală privind scurgerea de informaţii în dosarul opozantului rus Aleksei Navalnîi. Informațiile ar fi putut fi utilizate pentru identificarea presupuşilor autori aiotrăvirii lui Navalnîi, a relatat luni cotidianul Kommersant, citat de Reuters.

Navalnîi, cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce denunță elita politică rusă, s-a simţit rău pe 20 august. Se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia. Ulteror a fost trimis la Berlin, după dispute aprinse între susţinătorii săi şi medicii ruşi.

Cine l-a turnat pe Navalnîi? Un maior de poliție ar fi vândut informaţii despre pasagerii avionului

Anchetatorii bănuiesc că sursa ar fi un maior de poliţie din Sankt Petersburg, arată Agerpres. Acesta a accesat baza de date oficială. Ar fi vândut informaţii personale despre pasagerii cursei Tomsk-Moscova în care se afla dizidentul.

Poliţistul, al cărui nume nu este menţionat în articolul Kommersant, este suspectat de abuz de putere. Acuzația îi poate aduce o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. Nu se precizează dacă a fost arestată vreo persoană până în acest moment.

Citând înregistrările de zbor şi alte date, site-ul de investigaţii Bellingcat şi grupul media The Insider au relatat în decembrie că au identificat autorii atacului cu agent Noviciok contra lui Navalnîi. Este vorba de asasini din serviciul de securitate rus FSB. Ancheta penală împotriva poliţistului din Sankt Petersburg este cel puţin al doilea astfel de caz raportat de mass-media ruse.

În luna ianuarie, un ofițer de poliție din Samara a fost plasat în arest la domiciliu

În luna ianuarie 2021, cotidianul economic RBC a scris că un ofiţer de poliţie din oraşul rus Samara a fost plasat în arest la domiciliu pentru scurgerea de informaţii confidenţiale. Acestea au putut contribui la identificarea presupuşilor autori ai otrăvirii lui Aleksei Navalnîi.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a ajuns într-o colonie penitenciară la circa 100 de km de Moscova, a transmis duminică agenția RIA, preluată de Reuters, citând ca sursă o comisie publică de apărare a drepturilor detinuților. Avocatul lui Navalnîi, Lonid Volkov, afirmase anterior pe rețelele sociale că familia și avocatii nu au fost informați unde se află opozantul.