Evenimentul Zilei > International > Soția lui Navalnîi se roagă de dușmanul acestuia, Vladimir Putin
Soția lui Navalnîi se roagă de dușmanul acestuia, Vladimir Putin

Soția lui Navalnîi se roagă de dușmanul acestuia, Vladimir Putin

Soția opozantului rus Alexei Navalnîi, spitalizat în stare gravă în Siberia, i-a scris, vineri, liderului de la Kremlin, cerându-i să permită transferul acestuia în Germania.

Scrisoarea, preluată și de rețelele sociale, a fost adresată direct Kremlinului, potrivit unui apropiat al lui Navalnîi.

Susținătorii lui Alexei Navalnîi se tem că acesta a fost otrăvit și au aranjat ca el să fie tratat în Germania, dar medicii ruși responsabili de cazul său au considerat că starea lui este prea instabilă pentru a fi transferat.

Medicii spitalului sibian unde este îngrijit opozantul rus, aflat în comă după ce ar fi  fost ținta unei otrăviri, conform anturajului său, au declarat vineri că Navalnîi a fost diagnosticat cu o problemă metabolică rezultată din glicemia scăzută.

Doctorul Alexandr Murahovski, de la spitalul din Omsk, a declarat că au fost depistate urme de substanțe chimice industriale pe hainele și degetele lui Navalnîi (44 de ani) , internat încă de joi în stare gravă, după ce a băut un ceai joi, dimineață, în timp ce s-a întors la Moscova din Siberia.

Medicul a evaluat vineri starea de sănătate a lui Navalnîi ca instabilă şi gravă cu posibilitatea de a se înrăutăţi în timpul decolării sau aterizării, scrie Boursorama.

Alexei Navalnîi se află în această stare după ce a băut acel ceai despre care aliaţii săi cred că a fost amestecat cu otravă, scrie Agerpres.

Ţări europene, în special Germania, au propus transferarea lui Navalnîi pentru a fi tratat în străinătate, dar medicul-şef de la Omsk a anunţat că acesta nu este transportabil, întrucât starea sa este instabilă.

Decizia a fost calificată de apropiaţii lui Navalnîi ca fiind de natură politică, şi nu medicală, urmărindu-se ca toxinele să iasă din corp şi să nu mai poată fi detectate.

Cu toate acestea, Kremlinul a dat asigurări vineri, prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, că refuzul transferului lui Navalnîi în străinătate este o decizie „pur medicală”.

Peskov a mai spus că medici germani au sosit vineri în Rusia şi au fost invitaţi să se alăture medicilor ruşi care îl tratează pe Navalnîi.

Între timp, medici germani au sosit la spitalul în care este internat Navalnîi, anunţă Reuters.