Medicamente eficiente pentru unul dintre cele mai crunte necazuri: durerea de măsea
- Iulia Moraru
- 18 iunie 2023, 23:33
Cu toții ne-am confruntat cel puțin o dată cu durerea de măsea, iar atunci când nu am putut consulta imediat un dentist, medicamentele au devenit un sprijin de încredere. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu exact ce să ia în astfel de situații, iar majoritatea iau medicamente fără o recomandare adecvată.
Durerile de dinți pot varia de la un disconfort ușor până la o durere pulsatilă și pot apărea în orice moment. Este recomandat ca o persoană să consulte un dentist cât mai curând posibil atunci când se confruntă cu astfel de dureri, deoarece cariile pot provoca disconfort persistent până când o infecție ajunge la nervul dintelui, semnalând o posibilă problemă mai gravă.
Ce medicamente se recomandă în cazul durerilor de măsea
Durerea dentară acută poate afecta țesuturile dure și moi ale gurii și poate fi cauzată de diverse afecțiuni sau proceduri dentare. Pentru a gestiona această durere, se utilizează analgezice orale, existând o varietate de medicamente și combinații de medicamente disponibile în acest sens.
Paracetamol
Paracetamolul este eficient în gestionarea durerilor de dinți ușoare până la moderate. Poate fi utilizat și în cazurile de durere severă, dar de obicei este administrat în asociere cu alte medicamente. În primele 48-72 de ore, este recomandat să se administreze paracetamolul în intervale regulate, în loc să se aștepte să apară durerea.
Paracetamolul este considerat un analgezic sigur, având puține efecte secundare, cu condiția să nu se depășească doza zilnică recomandată. Pentru adulți, doza zilnică totală recomandată este de 4 g, echivalentul a 8 comprimate de 500 mg. De obicei, aceasta se împarte în 2 comprimate de 500 mg, administrate de 4 ori pe zi (la fiecare 6 ore).
În cazul administrării de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), trebuie să se acorde atenție la câteva detalii.
- alergie la aspirină sau la orice AINS
- la persoane sub vârsta de 16 ani
- în timpul sarcinii sau alăptării
- la administrarea de agenți de subțiere a sângelui (anticoagulante)
- dacă suferiți de un defect al sistemului de coagulare a sângelui (coagulare)
- ulcer gastric activ.
De asemenea, dacă cineva are astm, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, insuficiență hepatică sau o vârstă înaintată, trebuie să vă adresați mai întâi medicului.
Cum se iau medicamentele, în funcție de intensitatea durerii
Metoda recomandată pentru a obține cea mai bună ameliorare a durerii de dinți este de a lua medicamentul într-un curs de tratament la intervale regulate, pe o perioadă de timp stabilită. În general, majoritatea analgezicelor trebuie luate la intervale de aproximativ 4-6 ore.
Pentru dureri ușoare de dinți
Folosiți tablete de Paracetamol 500mg. Luați 1-2 comprimate la fiecare 4-6 ore până la un maxim de 8 comprimate pe zi (4g în total/24 ore)
Utilizați Ibuprofen (Nurofen) 400mg comprimate. Luați 1 comprimat la fiecare 4-6 ore până la un maxim de 6 comprimate pe zi (2400mg/24 ore).
Pentru dureri moderate de dinți
La adulți, se poate obține o ameliorare excelentă a durerii de dinți prin alternarea administrării de paracetamol și ibuprofen la intervale de 2 ore (asigurându-se că fiecare medicament este luat la intervale de 4 ore).
De obicei, administrarea de paracetamol poate fi întreruptă după 24-48 de ore. Aceste două medicamente pot fi luate împreună, dar este recomandat să consultați medicul dentist sau farmacistul pentru a obține informații precise despre dozaj.
Pentru dureri severe de dinți
La adulți, se poate obține o ameliorare excelentă a durerii severe de dinți prin administrarea concomitentă de paracetamol și codeină. Este important să consultați un medic pentru a determina dozajul potrivit, intervalul de timp în care se pot readministra medicamentele și pentru a identifica produse care conțin ambele preparate. Prin obținerea unui sfat medical adecvat, ceea ce este de recomandat în orice situație, veți putea gestiona mai eficient durerea de dinți severă, potrivit med.ro.