Cele mai bune alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase

Cele mai bune alimente pentru dinți frumoși și gingii sănătoase

Cele mai bune alimente pentru dinți și gingii, care să vă țină departe de medicul stomatolog, sunt fructele și legumele proaspete, lactatele cu conținut scăzut de grăsime, băuturile din soia fortificate, tofu, somonul în conservă, migdalele și legumele cu frunze verzi închise.

Laptele, dacă excludem apa fluorizată, este cea mai bună băutură pentru dinți, fiind bogat în calciu, plus că, la fel ca și brânza, scade, nivelul de acid din gură, ceea ce ajută la combaterea cariilor dentare

Brânza are un conținut ridicat de fosfați, care ajută la echilibrarea nivelului pH-ului din gură, ceea ce ajută la conservarea smalțului dentar.

Brânza mai este un prieten al dinților pentru că mestecarea ei crește producția de salivă, care ajută la spălarea bacteriilor din gură.

Iaurtul, fiind plin de calciu și probiotice, protejează împotriva cariilor, a bolilor gingivale și chiar a respirației urât mirositoare.

Frunze verzi

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în calciu, acid folic și o mulțime de vitamine și minerale importante de care dinții și gingiile au mare nevoie.

Verdețurile proaspete crocante din salate și sandvișuri ajută la curățarea dinților.

Mere, pere, nuci

Mâncatul merelor sau al altor fructe dure și fibroase poate ajuta la curățarea dinților și crește salivația, care poate neutraliza acizii citric și malic rămași în gură.

Mestecarea texturii fibroase a merelor stimulează gingiile, reducând bacteriile care cauzează carii și crescând fluxul de salivă.

Spre deosebire de multe fructe acide, perele crude sunt bune pentru a neutraliza acizii din gură care cauzează cariile.

Nucile sunt pline de beneficii pentru sănătatea dinților. Ele sunt pline de substanțe importante, cum ar fi calciul și fosforul. Deosebit de benefice sunt migdalele, nucile de Brazilia și caju, care ajută la combaterea bacteriilor care duc la apariția cariilor dentare.

Carne și pește

Mestecarea cărnii produce salivă, care scade aciditatea din gură și spală particulele de alimente care duc la apariția cariilor.

Peștii grași (precum somonul) sunt plini de fosfor, un mineral important pentru protejarea smalțului dentar.

Broccoli

Broccoli nu este numai o sursă de vitamina C și K, importante pentru sănătatea oaselor și pentru coagularea corectă a sângelui, dar sunt, de asemenea, curățători naturali pentru dinți.

Cartofii dulci conțin o doză sănătoasă de vitamina A, care ajută la menținerea membranelor mucoase și a țesutului moale al gingiilor.

Deși usturoiul miroase, este inclus în lista de alimente pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Alicina care este conținută în usturoi are proprietăți antimicrobiene puternice, care pot ajuta la combaterea cariilor dentare și mai ales a bolii parodontale.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News