Sucurile reci şi îngheţata pot cauza dureri de dinţi

Sucurile reci şi îngheţata pot cauza dureri de dinţi

Vara, dantura poate deveni mult mai sensibilă mai ales la cei care au deja probleme.

Unul din trei adulţi români are dinţii sensibili, iar la aceştia vara se acutizează problemele pe care le au cu dantura. Un studiu realizat de o companie farmaceutică în rândul medicilor dentişti arată că peste 40% din populaţia din Europa Centrală şi de Est cu vârsta între 20 şi 45 de ani suferă din cauza dinţilor sensibili. Studiul mai arată că 48% dintre femei şi 37% dintre bărbaţi suferă de această problemă. Dacă ai dinţii sensibili, cel mai bine este să mergi la medic, deoarece poţi avea carii sau smalţul dinţilor deteriorat. Cariile şi scrâşnitul dinţilor, cauzele ascunse

Îngheţata, ceaiul rece şi cafeaua cu gheaţă sunt câteva dintre produsele care pot cauza dureri de dinţi. „Această sensibilitate are mai multe cauze. Poate fi vorba de retracţii gingivale, când rădăcina nu mai este protejată de smalţ, şi care pot apărea la cei care se spală în mod excesiv, la cei care au mici accidente cu alimente mai tari sau la persoanele care au o afecţiune numită parodontoză“, explică medicul stomatolog Valentina Boboc din Bucureşti. Şi cariile pot face ca dinţii să devină sensibili la durere.   Valentina Boboc, stomatolog: "Sensibilitatea dentară poate fi cauzată de retracţii gingivale, când rădăcina nu mai e protejată de smalţ, şi care pot apărea la cei care se spală în mod excesiv, dar şi la cei care au mici accidente cu alimente mai tari."

La risc sunt şi cei care îşi scrâşnesc dinţii, obicei care toceşte smalţul. Sensibilitatea dentară poate fi cauzată şi de placa bacteriană care persistă, se transformă în tartru şi începe să erodeze smalţul.

„Această sensibilitate poate apărea şi la cei cu dinţii sănătoşi, când există fisuri în smalţul dentar care nu mai izolează nervul de agenţii termici. Dacă durerea nu trece în mai puţin de 30 de secunde, spală-te cu o pastă de dinţi desensibilizantă şi las-o să acţioneze câteva minute. Dacă nici aşa nu scapi de durere, ţine puţin lapte în gură la temperatura camerei timp de două-trei minute“, explică Bogdan Bader, chirurg buco-maxilo- facial la „BB Clinic“ din Bucureşti. Dacă durerea persistă, mergi la medicul stomatolog pentru a exclude alte afecţiuni, precum caria dentară.

Hipersensibilitatea dinţilor poate să apară şi după albirea acestora, deoarece aceasta se face printr-o uşoară demineralizare a smalţului. În acest caz, te poţi trata cu lapte la temperatura camerei, dar totodată trebuie să opreşti şi procesul de albire a dinţilor. Tratamente cu fluor sau paste de dinţi speciale

În unele cazuri, tratamentul constă în badijonări cu un gel cu fluor şi durează maximum o săptă mână.

În afară de tratamentele care se fac în cabinetele de stomatologie, mai poţi folosi produse care scad sensibilitatea dentară, precum paste de dinţi care conţin clorură de potasiu şi fluorură de sodiu.

Cei cu dinţii sensibili pot folosi o perie cu ultrasunete, care se găseşte în cabinetele de stomatologie.   O treime din persoanele cu dinţi sensibili au dureri şi la alimente sau lichide fierbinţi, dulci sau acre. Multe dintre persoanele cu dinţi sensibili nu sunt diagnosticate şi tratate pentru că nu se duc la medic. Prima reacţie a acestora este să evite alimentele şi băuturile care le provoacă durere. „În nici un caz durerea nu trebuie ignorată şi cel mai bine este să mergi la un control stomatologic pentru ca problemele să nu se agraveze“, te avertizează Valentina Boboc.

Ne puteți urmări și pe Google News