Dosarul în care este cercetat medicul psihiatru din Constanţa este instrumentat de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Asta deşi în urmă cu cinci ani, acelaşi  medic a fost cercetat de poliţiştii şi procurorii constănţeni, la sesizarea Gărzii Financiare, şi în scurt timp, pentru aceleaşi fapte pentru care pare că este  cercetat şi acum, a fost scoasă de sub urmărire penală.

Garda Financiară descoperise că medicul consulta, pe hârtie, 70 de pacienţi, cel puţin 50 dintre ei primind acelaşi medicament, fiind trimişi la aceeaşi farmacie din Constanţa. Reţetele fictive aveau valori şi de 2000 de lei. Dosarul s-a încheiat însă fără inculparea cuiva. Întrebaţi de EVZ, reprezentanţii IPJ Constanţa spun acum că IGPR instrumentează de fapt un dosar mai amplu, pornind din vestul ţării, cu medici care au creat prejudicii uriaşe prin eliberare de reţete false. Ar fi avut loc şi percheziţii la mai  multe cabinete medicale.

Ce spune IGPR 

„Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice şi procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cercetează, sub control judiciar, un medic psihiatru din Constanţa, care ar fi eliberat 136 de reţete medicale false, cauzând astfel un prejudiciu de 124.000 de lei.

 Faţă de cel în cauză a fost dispusă interdicţia de a fi medic psihiatru într-o unitate spitaliceasca de stat, totodată fiind instituite măsuri asiguratorii cu privire la 2 imobile si la conturile bancare ale acestuia.

În perioada 19 – 20 iulie a.c., poliţiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat acte de urmărire penală faţă de un medic psihiatru, din Constanța.

Activităţile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de cel în cauză cu privire la  săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu, luare de mită şi dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.

În fapt, medicul este bănuit că, în perioada 2008-2012, ar fi eliberat peste 136 de rețete medicale, compensate integral, pe numele mai multor persoane  care în realitate nu beneficiau de aceste servicii medicale, nefiind luate în evidențele medicului.

Din cercetări a reieşit că persoanele respective nu sufereau de afecţiuni psihice sau erau decedate chiar şi cu 10 ani înainte de eliberarea prescripţiei pe numele lor.După emiterea prescripţiilor respective, acestea au fost înmânate reprezentanţilor farmaciilor de pe raza judeţului Constanţa, cu care medicul colabora, direct sau prin intermediul altor persoane.

Reprezentanţii farmaciilor au înaintat, ulterior, prescripţiile medicale nelegal întocmite la C.J.A.S. Constanţa, alături de documentaţia aferentă, solicitând decontarea acestora.Prejudiciul cauzat ca urmare a decontării acestor reţete este de peste 124.000 de lei.

În urma activităţilor efectuate, la data de 20 iulie a.c., a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de  medicul psihiatru şi s-a dispus măsura controlului judiciar faţă de acesta, cu interdicţia de a fi medic psihiatru într-o unitate spitalicească de stat.

Totodată s-au luat măsuri asiguratorii cu privire la 2 imobile şi la conturile bancare ale acestuia”.