Reprezentativa de fotbal a României dispută astă-seară (ora 21.00, în direct la Antena 1 şi LIVE text pe evz. ro) meciul anului, în preliminariile pentru Cupa Mondială de peste doi ani, din Brazilia. Tricolorii şi batavii au maximum de puncte în fruntea Grupei D.
De-a lungul istoriei, România a reuşit o singură victoria în faţa Olandei. Pe 13 octombrie 2007, la Constanţa, trupa pregătită atunci tot de Victor Piţurcă obţinea un succes memorabil la Constanţa. Meciul, disputat pe ploaie, a fost decis de un gol marcat de Dorin Goian. Fundaşul central se afla în poziţie de ofsaid în momentul în care a marcat. „Naţional Arena” va geme de lume astă-seară, iar federaţia a făcut apel la suporteri să vină din timp la „locul faptei” şi să se îmbrace în galben, culoarea Generaţiei de Aur, pentru a crea o atmosferă de vis.
Românii se pricep la fotbal, zice Raţ
Victor Piţurcă şi ceilalţi jucători consideră că Olanda are un avans faţă de România. „A venit ziua meciului cu echipa favorită să câştige grupa. Suntem în dezavantaj faţă de oaspeţi, fiindcă am avut un meci dificil în Turcia, pe un teren greu. Olanda e în avantaj, fiindcă a avut un joc mai facil. Noi suntem apţi psihic şi sper să trecem peste orice obstacol de ordin fizic”, a punctat ieri Piţi.
Apoi, selecţionerul a continuat: „Am fi mulţumiţi, până la urmă, să nu pierdem cu Olanda. Dar noi vrem victoria! Ne dorim să câştigăm grupa”.
Pe spectatori, tehnicianul i-a pregătit şi pentru un eventual eşec: „Va fi un public numeros. Dar să înţelegem că este un joc. M-a uimit publicul de la Istanbul, care şi-a încuraja echipa şi la final, deşi Turcia pierduse meciul cu noi. Se poate să şi pierdem! Publicul să ne susţină până la sfârşit!”.
„Avem nevoie ca lumea să ne susţină. Sperăm ca la final să-i mulţumim pe oameni. Românii se pricep la fotbal, sper să nu ne taxeze când vor mai fi mingi greşite. Publicul e un avantaj, dar şi o presiune în plus”, a punctat căpitanul Răzvan Raţ, elevul lui Mircea Lucescu la Şahtior Doneţk.
„Olanda e peste noi din multe puncte de vedere”
„E normal ca lumea să se aştepte la un rezultat bun. Am făcut un meci bun cu Turcia. Echipa Olandei e favorită, este peste noi la momentul ăsta, din multe puncte de vedere. Este o altă Olanda, cu jucători care vor se afirme. Nu se pune problema valorii, are de unde alege. România are o echipă în reconstrucţie, cu excepţia mea (râde). E un meci de care pe care! Jocul va decide cine va fi pe primul loc. Eu am încredere, am fost dintotdeauna optimist”, a mai zis căpitanul tricolorilor.
„Cazul Mutu” a fost dezbătut pe Piţi, care a recunoscut că l-a chemat pe star mai degrabă pentru a „dopa” moral naţional, decât pentru aportul acestuia în teren. Jucătorul de la Ajaccio ar putea începe şi meciul de azi pe banca de rezerve.
„La capacitate fizică normală nu este. Dacă ar fi fost, s-ar fi regăsit în primul 11 la Istanbul. Pe Mutu l-am chemat fiindcă poate ajuta naţionala. Şi poate ajuta din punct de vedere psihic. E piesă grea şi ca jucător. Greu i-a fost, cu siguranţă, fiindcă n-a jucat mai mult. Am regretat că l-am chemat, când am văzut că e luat aşa de unele ziare (n.r. – a fost fotografiat cu burtă la Istanbul şi ironizat). Mutu a ajutat şi ajută chiar stând pe bancă. E un exemplu. Se va întoarce la club şi se va antrena şi mai bine, pentru a fi în formă”, apreciază tehnicianul. La naţională, Mutu aleargă şi după recordul de goluri al lui Hagi. Cei doi sunt despărţiţi de un singur gol.
Vis de fotbalist
„Să merg la Mondiale ar fi un vis împlinit. Penultimul. Ultimul ar fi să joc finala Ligii Campionilor. Sau măcar o semifinală”, a mai declarat azi Raţ. Fotbalistul şi colegii săi de la lot au urmărit, acum două zile, „nebunia” austriacului Felix Baumgartner, primul om care a depăşit viteza sunetului.
România şi Rusia – singurele cu maximum de puncte şi fără gol încasat în preliminariile CM
13 octombrie 2007 este data singurei victorii a României în faţa Olande
„Să dea Dumnezeu să se repete povestea din 2007. Acum, ar fi bun şi un egal cu Olanda.”
DORIN GOIAN, fundaş central la echipa naţională a României
CITIŢI ŞI:

  • FRF le cere fanilor echipei naţionale să vină în galben mâine seară pe Naţional Arena
  • Din puţul gândirii lui Piţurcă: „Am fi mulţumiţi să nu pierdem cu Olanda. Dar noi vrem victoria!”
  • Piţurcă a prins curaj: "Vrem primul loc în grupă"
  • Raţ: „Să merg la Mondiale e penultimul meu vis!”