Marilyn Manson, inspirat de Dracula

Marilyn Manson, inspirat de Dracula

INTERVIU EXCLUSIV EVZ! Cel mai controversat star rock American se pregateste pentru primul concert in Romania.

Idol pentru unii, cosmar pentru altii. Cel mai controversat dintre artistii rock din Statele Unite, Marilyn Manson,  se pregateste pentru primul sau concert in Romania, care va avea loc duminica, 1 iulie, in cea de-a treia seara de B’Estival.

Considerat de unii “cel mai bolnav artist american”, acuzat ca promoveaza violenta, depresia si suicidul, Marilyn Manson este “tapul ispasitor” preferat al conservatorilor americani, care ii pun in cont violenta de peste Ocean, o serie de cazuri de suicid in randurile fanilor sai, dar si teribila drama de la Columbine, cand doi tineri, despre care s-a spus ca ii ascultau muzica, si-au impuscat mai multi colegi inainte de a se sinucide.

Altii il considera un artist incredibil, un excelent show-man, un pictor inovator si, alaturi de Eminem, unul dintre cei mai duri critici ai societatii americane (calitate in care a admis sa “depuna marturile” altui mare critic al sistemului american, regizorul Michael Moore, in documentarul “Bowling for Colombine”, un film premiat cu Oscar in anul 2004).

Ne puteți urmări și pe Google News

Si-a “intregit” aspectul androgin cu un nume pentru care trebuie sa le multumeasca actritei Marilyn Monroe si criminalului Charles Manson (condamnat pe viata in Statele Unite si al carui nume a devenit sinonim cu raul, diavolul sau maleficul). Aparitiile sale sunt mereu socante si tot socante sunt si momentele in care se dovedeste dur si rezonabil in pozitiile sale critice.

“Toti spun ca e vina lui Marilyn Manson. Dar cine este mai puternic, Marilyn Manson, sau presedintele Americii?”, spunea el intr-un interviu. Dupa trei zile de tatonari, super-starul ne-a explicat, intr-un interviu acordat in exclusivitate, cate ceva despre controversele de odinioara, mai multe despre noul sau album, “Eat Me, Drink Me”, primit cu laude de critica internationala si considerat de Manson cel mai bun din cariera sa, si despre spectacolul care va avea loc la acest sfarsit de saptamana la Bucuresti.            Evz: Ai devenit cosmarul conservatorilor americani, cu aparitii socante si mesaje violente… raspunsul tau, prezentat in filmul lui Michael Moore, “Bowling for Columbine”, sugereaza ca este doar o scuza folosita de autoritatile americane pentru a ascunde adevaratele probleme din sistem. Si daca, totusi, mesajul tau i-ar putea influenta pe unii dintre fani? Marilyn Manson: Arta ar trebui sa provoace, sa-i puna pe unii pe ganduri, sa-i oblige sa inceapa cautarile, astfel incat fiecare sa poata gasi propriile raspunsuri. Eu sunt numai prilejul unui astfel de demers. Ma bucur sa vad ca oamenii au versiuni diferite cu privire la aparitiile si simbolurile mele.

Cat despre mine, caut o cale prin care sa comunic propria-mi viziune cu privire la ceea ce se petrece in jurul meu. Lumea reuseste si singura sa-si dea arama pe fata, deci nu mai pare sa aiba cu adevarat nevoie de mine ca de o oglinda. In acest punct al carierei mele ma simt mai degraba orientat catre ceea ce se petrece cu mine. Gasesc povesti privind in mine. Ma inspira lucrurile marunte care anima micul meu univers, un loc in care eu insumi incerc sa-mi gasesc identitatea, fara sa stiu sigur daca la sfarsitul acestui proces voi ramane acelasi. In momentul in care ma voi schimba, sper ca voi fi in stare sa incep sa ma redirectionez. 

Multe sinucideri ti-au fost puse in cont. Chiar si in Romania a fost, cu ceva ani in urma, un caz similar. Te tulbura in vreun fel toate aceste lucruri?Daca pretuiesti libertatea de a fi o individualitate, trebuie sa iti asumi intreaga responsabilitate pentru oricare din actiunile tale. Sa ai o imagine limpede referitoare la cine esti, ce doresti si ce urmeaza sa faci. Este o ipocrizie sa dai vina pe altcineva pentru ceea ce faci, e bine sa intelegi ca esti liber intotdeauna, ca sunt alegerile tale si ca, la final, esti singurul responsabil.

Treaba cu Antichristul este o strategie de marketing sau reflecta ceea ce crezi cu adevarat?  Sa zicem ca este o combinatie intre acestea doua. Tu o numesti strategie de marketing, eu i-as spune mai degraba ca este un fel creativ de a te adapta la felul in care functioneaza lumea. Banii sunt o chestie diabolica pana la urma, nu-i asa? Probabil ca exista o forma de marketing pornita din ceea ce s-ar putea intampla ca eu sa cred. Cert este ca, potrivit moralei majoritatii politicienilor din America, eu as fi, sa zicem, un concept opus. Pe de alta parte, nu ma simt foarte apropiat nici de crestinism, nici de alta religie. 

Ai aparut in nenumarate festivaluri europene si nu s-a iscat niciun scandal. Te-ai gandit vreodata sa te muti in Europa? Cred ca nu as mai fi acelasi, nu as fi la fel de motivat sa creez daca as parasi America. M-am obisnuit sa fiu cea mai rau lucru pe care America il are de oferit, asa ca, cel mai probabil trebuie sa-mi asum acest rol pana la sfarsit. In plus, tara care a nascut un astfel de personaj trebuie sa si-l pastreze.

“If I Was Your Vampire”, o piesa de pe proaspat lansatul tau album “Eat Me, Drink Me”. S-ar putea intelege ca esti destul de interesat de legenda lui Dracula... Mitul lui Dracula m-a inspirat atat pentru aceasta piesa, cat si pentru intregul album “Eat Me, Drink me”. M-a fascinat ideea de a-l consuma pe celalalt: “Eat Me, Drink Me”…. Pana la urma este o forma de comuniune pe care si crestinismul o propovaduieste prin impartsirea cu paine si vin.

Pe de alta parte, cred ca Dracula, in felul in care apare el in legende, este, de fapt, un fel fascinant de spaima care exista foarte adanc in mintea fiecaruia dintre noi. La un moment dat am realizat ca imi traiesc viata de zi cu zi si ca sunt treaz si noaptea si mai cred in sufletul meu ca am fost o data sau poate chiar de doua ori un vampir.

Din cauza asta mi-am dorit sa ajung intr-o buna zi in Romania. Dracula, in toate reprezentarile sale, m-a inspirat foarte mult si pentru show-ul pentru Bucuresti. Chiar am hotarat sa cant piesa “If I Was Your Vampire” in deschidere. Voi folosi si multe alte simboluri locale. Mi-ar placea sa stau mai mult in Romania, sa pot vizita si castelele despre care se aud atatea.

E totusi o tara in care statisticile arata ca 98 la suta din populatie crede in Biserica… Da, pare locul potrivit in care ar trebui sa apar.

Alice Cooper ne spunea intr-un interviu ca el este vampirul original si ca tu, alaturi de Ozzy, sunteti doar copiii lui neascultatori.. Cand a aparut el el, toata lumea il acuza ca s-a inspirat de la David Bowie… Pentru orice exista o sursa de inspiratie si intotdeauna apar acuzatii. Daca as spune ca nu am ascultat niciodata cu placere Alice Cooper, probabil ca aparitiile mele de acum ar trebui sa fie total diferite. Dar am spus intotdeauna ca am ascultat candva Alice Cooper, Kiss sau David Bowie, asa ca lumea va trebui sa suporte acum mai multi oameni diferiti facand ceea ce pare cam acelasi lucru.  

In comunicatele de presa trimise pentru promovarea acestui din urma album se spune ca “ai devenit baiat bun”. Ce inseamna asta?Nu stiu ce sa spun, te intreb pe tine ce inseamna. Poate ca sunt unele diferente intre cel care sunt acum si cel care eram nu demult, dar nu cred ca m-am schimbat atat de mult, nici in bine, nici in rau, incat sa anuntam asta printr-un comunicat. Sunt foarte mandru de acest nou album. Este cel mai sincer, cel mai bun si mai profund dintre albumele pe care le-am lansat pana acum. Toata lumea va intelege ce am vrut sa spun, si cei care nu vorbesc engleza, si cei care nu sunt foarte amatori de rock, mesajul este accesibil oricui. 

Cronicile pentru expozitiile tale de pictura au fost intotdeauna excelente. Brad Pitt si Angelina Jolie te-au rugat sa-i pictezi, un grup care sa se numeasca “Cand familia se sfarseste”. S-a realizat vreodata acel tablou?Nu am reusit sa ne intalnim, dar vreau sa fac acest tablou daca sI ei vor gasi timpul necesar. Viziunea mea despre sfarsitul unei familii? Mai bine ne gandim la inceputul ei. Tin legatura cu parintii mei, iar alegerea mea de viitor va fi sa am o familie. Imi doresc si copii. 

Se spune ca ti-ai indepartat chirurgical o coasta ca sa te potI autosatisface cu gura. Intr-un interviu acordat presei germane spui ca in general actiunile tale sunt prost intelese. Cum ar trebui intelese de fapt?Da, e o prostie. Sigur ca nu este adevarat. Pe de alta parte, am mai spus-o, fiecare este liber sa descifreze mesajele mele cum doreste. Viata mea a fost mai mereu prost inteleasa, multi s-au grabit sa o descrie, cam toata lumea face efortul de a o intelege. Unora le place, altora nu. Unii gasesc un mesaj mai profund dincolo de toate acestea, altii nu. 

Cat de important este pentru tine sa fii congruent cu persoana care este livrata sistematic de media? Oricare ar fi raspunsul pe care il doresti, cred ca totul este, de fapt, o definitie a mea. Poate ca sunt diferente intre cel care sunt pe scena si cel din afara scenei, dar si o parte si cealalta face parte din mine. Nu cred ca trebuie sa caute cineva “adevaratul Marilyn Manson”. 

O raza de intuneric

Un artist obsedat de Salvador Dali

Desi a fost descris frecvent drept un artist obsedat de Salvador Dali, Marilyn Manson doar si-a dorit sa-i interpreteze rolul intr-un film si sa lanseze un parfum inspirat de acesta, dar nu i-a “imprumutat” niciodata maniera in pictura. Cu doar o zi inainte de concertul sau la B’Estival, Marilyn Manson va inaugure prima sa expozitie de pictura din Europa, la Galeria Brigitte Schenk din Köln, Germania.

“Opera lui Manson subliniaza un nou trend in pictura contemporana, care inceteaza sa mai idealizeze subiectul, prezentandu-l vizual si cu o onestitate bruta. Cu tonuri intunecate, culori vibrante si desen abstract, el regaseste un loc in care putini artisti indraznesc sa intre: un loc in care temele psihologice si politice se imbina in nuante nebunesti”, spune critica. Expozitia, cuprinzand 40 de picturi in acuarela, va fi deschisa timp de o luna la Koln.