Evenimentul Zilei > International > Majorarea ratelor la dobânzi pune bețe în roate redresării economiei mondiale
Majorarea ratelor la dobânzi pune bețe în roate redresării economiei mondiale

Majorarea ratelor la dobânzi pune bețe în roate redresării economiei mondiale

FMI a fost luat prin surprindere de redresarea economiei mondiale, însă există însă o problemă care a putea încurcat semnificativ revenirea la normal.

Se pare că economia mondială începe să-și revină mult mai repede decât era preconizat. Potrivit unui comunicat transmis de Comitetul Director al Fondului Monetar Internațional (FMI), criza provocată de coronavirus va fi depășită mult mai rapid decât se așteptau, însă FMI a emis o avertizare cu privire la majorarea ratelor la dobânzi, fapt ce ar putea fi usturător pentru economiile emergente.

Comitetul a subliniat joi importanţa accelerării distribuirii vaccinurilor pe plan mondial şi s-a angajat să consolideze cooperarea internaţională.

„Vulnerabilităţile financiare ridicate ar putea reprezenta un risc în cazul în care condiţiile financiare globale se înăspresc semnificativ. Criza ar putea cauza extinderea dificultăţilor economice şi ar exacerba sărăcia şi inegalităţile, în timp ce schimbările climatice şi alte dificultăţi comune devin mai presante”, se arată în comunicat.

FMI ajută economiile medii

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că statele membre sprijină semnificativ o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) de 650 de miliarde de dolari în special economiilor cu venituri medii. Săptămâna trecută, Georgieva declara că noua alocare ar putea ajuta toate statele membre, dar în special pe cele mai vulnerabile, prin majorarea rezervelor fără a-şi spori povara datoriilor.

Distribuirea acestor rezerve ar ajuta în special economiile cu venituri medii să-şi majoreze resursele financiare, care rămân limitate din cauza pandemiei, a afirmat joi şeful FMI.