Maia Sandu: Evghenia Guțul susține războiul lui Putin

Maia Sandu: Evghenia Guțul susține războiul lui Putin Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei / Sursa foto: Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut comentarii dure despre recentele vizite ale bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, în Federația Rusă.

Evghenia Guțul susține războiul lui Putin

Maia Sandu a sugerat, într-un interviu acordat publicației transnistrene „Nokta”, că prin acțiunile ei guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, susține invazia rusă în țara vecină, Ucraina

„Nu înțeleg cum oamenii nu văd unde este pace și unde este război. Suntem oameni pașnici în Moldova și am lucrat în tot acest timp pentru a menține pacea. Și vreau să spun că menținerea păcii va continua să fie prioritatea noastră principală.

Suntem de partea păcii, nu îi putem sprijini pe cei care au început acest război, pe cei care ucid civili în fiecare zi. Înțeleg că cei din Comrat care vorbesc despre asta, care merg acolo, cred că războiul este normal. Nu îi înțeleg pe acești oameni”, a declarat președinta Maia Sandu în interviu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Maia Sandu

Maia Sandu / Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Politicienii din Găgăuzia, apropiere tot mai mare de regimul Putin

Comantariile făcute de Maia Sandu vin în contextul în care bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, se află din nou, începând cu 9 aprilie, la Moscova.

Vizita celor doi politicieni favorabili regimului Putin are loc la doar o lună după ce cei doi oficiali de la Comrat au fost în Rusia.

În cursul zilei de marți, Evghenia Guțul a anunțat că a semnat, la Moscova, un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia.

Evghenia Guțul, acord cu o bancă de pe lista de sancțiuni a UE

Guvernatoarea autonomiei gagauze a declarat că acordul îi va permite regiunii să depășească „blocajul economic impus de Chișinău” și să aducă „fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice”.

Putin și Guțul

Putin și Guțul

În replică, deputatul PAS Radu Marian a calificat promisiunea drept „o înșelăciune” și i-a îndemnat pe locuitorii din Găgăuzia să nu o creadă.

Important de știut este și faptul că banca cu care Evghenia Guțul a anunțat că a semnat contractul pentru cardurile „Mir” se află pe lista sancțiunilor impuse de UE după ce regimul Putin a declanșat invazia în Ucraina.