Dosarul Evgheniei Guțul, finalizat într-o lună, promite Dragalin

Dosarul Evgheniei Guțul, finalizat într-o lună, promite Dragalin Evghenia Guţul / Sursă foto: captură video

Dosarul în care bașcana din Găgăuzia, Evghenia Guțul, este cercetată pentru abus în serviciu, ar putea fi finalizat în cel mult o lună, a promis șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că procurorii care instrumentează dosarul în care bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută de condamnatul fugar Ilan Șor, este cercetată pentru abuz putere, se apropie de finalizarea investigației.

Când va fi gata dosarul de abuz al Evgheniei Guțul

Dragalin a mai spus că procesul de colectare a probelor și de audiere a martorilor este, în cea mai mare parte, încheiat.

„Prezumția de nevinovăție se aplică la acest moment, dar investigația, dosarul penal, acumularea tuturor probelor, documente, telefoane, calculatoare, audierea martorilor, suntem spre finisarea acestui proces.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deci, în curând, o lună, câteva săptămâni, o lună, o să adoptăm, procurorul care conduce acest dosar va fi gata să adopte o decizie”, a declarat Veronica Dragalin.

Dosarul de abuz în serviciu contra bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost deschis de Procuratura din Găgăuzia după ce activiști civici au depus o plângere.

Anunțul Veronicăi Dragalin a venit la scurt timp după ce Evghenia Guțul a anunțat că s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Victoria Dragalin șefa procurorilor anticoruptie din Moldova

Șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, Veronica Dragalin / Sursa foto: Facebook

Evghenia Guțul, legături cu dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor

Reamintim că Evghenia Guțul este cercetată și în dosarul cu privire la finanțarea ilegală a campaniei electorale. Acesta a fost deschis de procurori după primul tur al alegerilor din Găgăuzia. Acuzațiile vizează coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a echipei candidatei Partidului Șor.

Poliția a spus, atunci, că are probe că activiștii Partidului Șor ar fi primit, fiecare, câte 15.000 de lei pentru a convinge 30 de alegători să voteze în favoarea Evgheniei Guțul. Ulterior, Centrul Național Anticorupție a anunțat că a desigilat plicurile cu listele electorale confiscate de la Comisia Electorală din Găgăuzia.

CNA, Procuratura Anticorupție și Poliția au anunțat că au „bănuieli rezonabile” că pe listele electorale au fost incluse persoane decedate sau aflate peste hotare, ceea ce pune la îndoială rezultatele alegerilor.

Evghenia Guțul și Ilan Șor, pe un afiș electoral / sursa foto: arhiva evz

Dosarul finanțării ilegale, în diverse stadii

În dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, deschis în iulie 2022, prima învinuită este vice-președinta formațiunii, deputata Marina Tauber, care a fost deja trimisă în judecată.

Dar procurorii continuă cercetările în privința altor membri ai Partidului Șor. Procurorilor spun că, în perioada 2022-2023, partidul lui Ilan Șor a primit de peste hotare 195,5 milioane de lei, bani pe care i-a cheltuit pentru „promovarea intereselor liderului grupării criminale, Ilan Șor, pentru acapararea puterii în stat”.

Reamintim și că Partidul Șor a fost declarat neconstituțional pe 19 iulie 2023.