Evenimentul Zilei > International > Magyar Nemzet: Stabilirea unei liste comune a opoziției ungare este riscantă 
Magyar Nemzet: Stabilirea unei liste comune a opoziției ungare este riscantă 

Magyar Nemzet: Stabilirea unei liste comune a opoziției ungare este riscantă 

Dacă alegerile ar avea loc acum, duminică, și la care partidele de opoziție ar participa fiecare separat, FIDESZ-KDNP ar obține 51% din voturi, iar în cazul unei liste comune a opoziției, partidele de guvernământ ar putea obține chiar și 56%. Astfel că stabilirea unei liste comune a opoziției este riscantă, potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Institutul ”Nézőpont”, informează Rador, care citează MAGYAR NEMZET.

După trecerea primului val al epidemiei, popularitatea FIDESZ-KDNP a revenit la nivelul măsurat la începutul anului 2020, popularitatea partidelor de guvernământ fiind în prezent de 51% în rândul alegătorilor ungari cu drept de vot.

Raporturile de forță se cristalizează și pe latura opoziției: Mișcarea Momentum a devenit principala forță a opoziției și dacă ar avea loc alegerile în această duminică ar obține 16% din voturi, Coaliția Democratică (DK) – 11%, iar partidul Jobbik – 9%. În prezent doar aceste trei partide ar atinge pragul electoral de 5% necesar pentru accederea în Parlament, dacă ar participa individual în competiția electorală.

Alianța Partidul Socialist Ungar (MSZP) – Dialog pentru Ungaria (Párbeszéd) ar obține sub 5% din voturi, partidul  „Câinele cu Două Cozi” – 4%, formațiunea Politica Poate fi Altfel (LMP) – 3%, iar mișcarea Patria Noastră – 1%. 

De aici rezultă că partidele de opoziție – Momentum, DK, Jobbik, MSZP-Dialog pentru Ungaria, LMP – care desemnează candidați comuni la alegerile locale, împreună înregistrează un rezultat de 43 de procente. Adică dacă electoratul ar trebui să aleagă dintre FIDESZ-KDNP și ”lista comună” a opoziției, actualul partid de guvernământ ar obține 56% din voturi, în timp ce cu partidele din opoziție ar vota, în mod declarativ, 30% din alegători, iar mod ferm, 11%.

O listă comună a opoziției este riscantă și din cauza faptului că partidele care se înscriu pe această listă își vor periclita propriile identități și viitorul, deoarece în cazul în care vor participa împreună la scrutin nu vor putea forma grupuri parlamentare proprii și de aceea ar putea deveni inutile după 2022.

Sursa: MAGYAR NEMZET/ Traducere: Rador

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: