Evenimentul Zilei > Actualitate > Mafiot condamnat în Italia, la pușcărie în România! Era liderul grupării „Brigada”
Mafiot condamnat în Italia, la pușcărie în România! Era liderul grupării „Brigada”

Mafiot condamnat în Italia, la pușcărie în România! Era liderul grupării „Brigada”

Alexandru Nica, un ieșean de 38 de ani, condamnat în 2018 la 19 ani de închisoare în Italia pentru multiple fapte condamnabile, a cerut să fie transferat pentru executarea pedepsei în Romania. Judecătorii i-au admis cererea.

Lider al grupării mafiote „Brigada”, care a semănat teroare în zona Torino, Alexandru Nica a primit o pedeapsă de 19 ani de închisoare. În același dosar au mai fost condamnați 16 membri ai grupării, care au primit pedepse cuprinse între 5 și 15 ani de închisoare. După condamnarea din Italia, Nica a cerut să fie transferat în România pentru executarea pedepsei.

În 16 septembrie 2020, la solicitarea lui Nica, Curtea de Apel Iași a admis cererea formulată de procurori și a dispus transferarea infractorului, în prezent deținut într-un penitenciar din Italia într-un penitenciar din România.

Listă premium de infracțiuni

Din dosarul privind transferul lui Nica din Italia în România reiese că românul a fost condamnat pentru: constituirea unui grup infracțional organizat, tentativă de omor, furt, proxenetism, trafic de droguri, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, șantaj și acces ilegal la un sistem informatic.

Potrivit procurorilor italieni, împreună cu alte persoane, Alexandru Nica „a constituit o grupare criminală de tip mafiot numită „Brigada”, care a acționat în Torino în perioada 2009-2013, prin folosirea forței de intimidare, a condiției de supunere și a tăcerii, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic ilegal de stupefiante, proxenetism, falsificare de carduri de credit și a mijloacelor de plată, retragere ilicită de sume de bani, extorcare, deținere ilicită de bunuri, controlarea activității cluburilor de noapte din oraș – printre care „Office”, „Disco Venus” (denumit și „Cremona”)”.

Cum acționa „Brigada”

La data de 20.04.2012, în Torino, Nica și alți membri ai „Brigăzii” au fost la un pas să omoare o persoană, victima scăpând pentru că la fața locului au ajuns forțele de ordine.

Nica a mai fost acuzat că în perioada ianuarie 2012 – iunie 2013, în localitățile Torino și Rimini, a asigurat controlul zonelor unde „lucrau” mai multe prostituate „în sensul că procura și indica locurile unde puteau fi atrași clienții, imobilele în interiorul cărora se desfășura activitatea de prostituție, supraveghea străzile, încasa o parte din sumele de bani primite de la clienți, exploata sexual tinerele prostituate și împiedica pe alți infractori să beneficieze de aceleasși zone, sumele de bani provenite din activitatea de prostituție pe care le încasa fiind transferate grupării criminale”.

Au preluat cu forța un club

O altă faptă „de glorie” a „Brigăzii”: în perioada noiembrie 2012 – mai 2013, împreună cu alte persoane, în baza unui plan, a sustras o cantitate nedefinită de bunuri alimentare din incinta unor mall-uri din Torino și din provincie, cu ajutorul unor genți căptușite în așa fel încât să nu se declanșeze sistemele de alarmă, pentru deplasarea către și de la locul faptelor fiind folosite autoturisme cu numere de înmatriculare fictive.

Alexandru Nica a mai fost găsit vinovat și de faptul că „în participație cu alți cetățeni români și prin forța intimidantă a grupării de tip mafiot, după ce a obținut serviciul de pază al clubului „Z” de la deținătoarea autorizației a constrâns-o pe aceasta să renunțe la administrarea localului, lipsind-o de orice autonomie în luarea deciziilor, conducerea clubului trecând sub controlul grupării”. „Sumele de bani obținute din activitatea localului erau încasate de grupare, iar administratora era remunerată cu sume stabilite de grupare, fapta fiind comisă în Torino, în perioada mai 2012-iunie 2013”, au mai arătat procurorii italieni.

Ancheta împotriva „Brigăzii” a mai arătat că gruparea mafiotă „i-a constrâns pe muzicanții unui ansamblu de muzică populară să cânte doar în clubul „Office”, fapta fiind comisă în Torino, în perioada martie – iunie 2013″, potrivit Ziare.com.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: