Evenimentul Zilei > Actualitate > MAE recomandă românilor să se informeze înainte de a pleca la muncă în străinătate
MAE recomandă românilor să se informeze înainte de a pleca la muncă în străinătate

MAE recomandă românilor să se informeze înainte de a pleca la muncă în străinătate

Ministerul român de Externe recomandă românilor care pleacă la muncă în străinătate să fie atenţi la contractele pe care le semnează şi să se informeze de pe site-ul MAE despre legislaţia în domeniu şi traficul de persoane.

Există, încă, multe cazuri de cetăţeni români care sunt înşelaţi de angajatori sau devin victime ale traficului de persoane în străinătate, pentru că nu cunosc prevederile legale şi acceptă condiţiile de muncă impuse de angajator, a declarat, azi, purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea.
Mulţi dintre românii plecaţi la muncă se confuntă cu probleme precum: reţinerea abuzivă a documentelor de călătorie de către angajator, cazarea in spaţii necorespunzătoare, sechestrarea de persoane, reţinerea abuzivă a unor sume de bani din salarii, nerespectarea programului şi condiţiilor de muncă sau neplata conform contractului semnat.
Ghidul angajatului în UE
Oficialii MAE recomandă românilor, pentru a se evita situaţii neplăcute, să se informeze şi să-şi cunoască drepturile. Să citească "Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene", publicat la Editura Niculescu, în 2009, care cuprinde sfaturi utile pentru cei care muncesc în cele 26 de state comunitare.
Un alt Ghid redactat de autorităţile române este cel privind traficul de persoane, publicat la începutul lunii august pe site-ul MAE. Ghidul avertizează asupra riscurilor traficului de persoane din străinătate, precum şi asupra asistenţei consulare de specialitate pe care reprezentanţele României din afara ţării o pot acorda în aceste cazuri.
Misiunile diplomatice ale României nu au posibilitatea şi nici competenţa de a identifica locuri de muncă, a precizat la final Doris Mircea.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: