Evenimentul Zilei > Politica > MAE răspunde declaraţiilor şefului de cabinet al lui Viktor Orban. Janos Lazar a acuzat România de ”activități antiungare explicite”
MAE răspunde declaraţiilor şefului de cabinet al lui Viktor Orban. Janos Lazar a acuzat România de ”activități antiungare explicite”

MAE răspunde declaraţiilor şefului de cabinet al lui Viktor Orban. Janos Lazar a acuzat România de ”activități antiungare explicite”

Ministerul Afacerilor Externe a răspuns acuzaţiilor făcute de Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban. Lazar a acuzat România de "activităţi antiungare explicite", iar MAE a răspuns că lupta anticorupție este derulată indiferent de apartenența etnică.

Janos Lazar a spus că a declarat că România desfășoară ”activități antiungare explicite” sub pretextul ”transparenței și justiției” şi că există eforturi pentru "destabilizarea" activităţilor şi situaţiei financiare a bisericilor maghiare din România, prin încălcarea libertăţii religioase.

La solicitarea Mediafax, Ministerul Afacerilor Externe a răspuns acestor declaraţii. "Reforma justiţiei şi continuarea luptei împotriva corupţiei, care sunt priorităţi majore ale României, sunt derulate indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă a cetăţenilor români. Rezultatele şi progresele instituţiilor româneşti competente în aceste domenii sunt apreciate ca atare la nivel european", a transmis MAE.

Totodată, MAE a transmis că "restituirea proprietăţilor confiscate în timpul regimului comunist este un proces în derulare, în conformitate cu prevederile legale, de asemenea fără niciun fel de discriminare etnică sau religioasă".

Ministerul a mai subliniat că, în general, nu dorește să comenteze ”afirmaţiile provocatoare lansate recent în spaţiul public de oficiali ungari, la diverse niveluri, afirmaţii care, pe fond, au un grad scăzut de credibilitate”.