Janos Lazar a spus că a declarat că România desfășoară ”activități antiungare explicite” sub pretextul ”transparenței și justiției” şi că există eforturi pentru "destabilizarea" activităţilor şi situaţiei financiare a bisericilor maghiare din România, prin încălcarea libertăţii religioase.

La solicitarea Mediafax, Ministerul Afacerilor Externe a răspuns acestor declaraţii. "Reforma justiţiei şi continuarea luptei împotriva corupţiei, care sunt priorităţi majore ale României, sunt derulate indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă a cetăţenilor români. Rezultatele şi progresele instituţiilor româneşti competente în aceste domenii sunt apreciate ca atare la nivel european", a transmis MAE.

Totodată, MAE a transmis că "restituirea proprietăţilor confiscate în timpul regimului comunist este un proces în derulare, în conformitate cu prevederile legale, de asemenea fără niciun fel de discriminare etnică sau religioasă".

Ministerul a mai subliniat că, în general, nu dorește să comenteze ”afirmaţiile provocatoare lansate recent în spaţiul public de oficiali ungari, la diverse niveluri, afirmaţii care, pe fond, au un grad scăzut de credibilitate”.