O femeie de 57 de ani din Iaşi a trăit clipe de groază la Spitalul Căi Ferate din Iaşi. Ea susţine că s-a internat cu o banală leziune la un călcâi şi a sfârşit cu piciorul amputat din şold.

Pentru aceste tratamente "miraculoase", Georgeta Dosanu susţine că-i dădea medicului Mihai Glod, care s-a ocupat de ea, câte 800 de lei săptămânal. "Dacă mergeam la cel mai prost spital din România sau la cel mai prost măcelar, nu-i venea în cap să-mi pună ghips cu toc, la picior diabetic", îşi aduce aminte femeia.

Georgeta Dosanu s-a adresat magistraţilor ieşeni acuzându-l pe Mihai Glod de malpraxis şi-i cere acestuia daune morale de 3 milioane de lei.

Rană aparent banală

După ce o viaţă întreagă a fost stâlpul familiei, acum se uită neputincioasă din pat la ce şi cum fac alţii pentru ea. Şi aşa va rămâne toată viaţa. Elanul femeii a fost tăiat brusc, odată cu o vizită la Spitalul Clinic "Căi Ferate" Iaşi, la secţia de Chirurgie.

Pe 8 mai 2009, Georgeta Dosanu s-a dus pentru o consultaţie la călcâiul piciorului stâng, unde îi apăruse o rană, aparent banală. Femeia a fost preluată de doctorul Mihai Glod, şef de lucrări la Secţia de Chirurgie a unităţii spitaliceşti din Copou. I-au administrat o medicaţie, iar rana a fost curăţată. Medicul i-a spus pacientei că tratamentul evoluează pozitiv, iar în scurt timp va fi externată. "«Nici nu se mai cunoaşte rana, e bine, dar vă mai reţinem!». Asta mi-a spus medicul", rememoreză ea.

Şi-a vândut lucrurile din casă pentru şpaga la medic

DISTRUSĂ. Georgeta Dosanu a intrat sănătoasă în Spitalul CFR Iaşi şi a ieşit când se afla la un pas de moarte

A anunţat-o că o încalţă cu o cizmă din ghips. Dar nu de orice fel, ci cu toc. Georgeta Dosanu s-a speriat de ideea medicului, mai ales că se ştia bolnavă de diabet, dar şi pentru că nu ar fi avut niciodată fractură la acel picior. "Trecuseră aproape două luni de când stăteam în spital şi stăteam degeaba, că leziunea se trecuse, era curat ca în palmă", îşi aminteşte ieşeanca.

Femeia susţine că de atunci a început să bănuiască faptul că ceva nu este în regulă, întrucât comportamentul medicului Mihai Glod faţă de ea era ciudat. Mai mult, femeia afirmă că săptămânal "îl răsplătea" pe doctorul Mihai Glod cu aproximativ 800 de lei. A ajuns să-şi vândă lucrurile de valoare din casă şi să ceară sume de bani împrumut de la rude pentru a-i da medicului.

Şi i-a pus ghips

Până la urmă, doctorul i-a pus piciorul în ghips femeii care a fost internată pentru o simplă rană la călcâi. Iar sub mijlocul tălpii i-a montat un toc din aluminiu, pe care bolnava să se sprijine, pentru a nu călca pe rana tratată. De atunci, femeia a început să se simtă foarte rău.

"Până la genunchi am avut ghipsul, fără luxaţie, fără să fie rupt vreodată, fără să am vreodată ceva la piciorul ăsta. Am început să fac temperatură mare după cinci-şase zile. Nu mai mâncam, eram moleşită, mă luau frigurile. Afară era vară şi eu stăteam cu pături peste pături stăteam", spune Georgeta Dosanu.

Femeia spune că tocul i-a tăiat osul din laba piciorului, în doar câteva zile, întrucât greutatea corpului apăsa mereu pe acel obiect. Din picior, o secreţie a început să curgă. Pacienta susţine că medicul se prefăcea că nu vede şi a externat-o. Starea femeii s-a înrăutăţit din ce în ce mai mult, aşa că s-a întors la spital.

Singura soluţie: amputarea

A fost internată de urgenţă, întrucât o infecţie i-a cuprins piciorul. Doctorul Glod a decis să-i scoată ghipsul. "Când să-mi taie ghipsul, nu putea. Tocul era intrat în picior, era intrat sus. Nenorocire! Eram ciuruită, rana era peste tot", explică ea.

Georgeta Dosanu susţine că piciorul ei putea fi salvat fără a fi tăiat, dacă nu era bandajat în ghips. A apelat, apoi, la alţi medici, de la Spitalul "Sf. Spiridon", care până la urmă i-au tăiat membrul.

"Toate asistentele îmi spuneau că dacă nu îmi punea ghipsul eu aveam acum piciorul. Noroc de un medic de la Spitalul Spiridon că mai traiesc eu, că dădusem în septicemie. Acest doctor m-a întrebat prima dată de ce mi s-a pus ghips, dacă am avut luxaţie sau dacă a fost fracturat. I-am spus că nu am avut nimic, iar el şi-a făcut cruce", menţionează Georgeta Dosanu.

"Când să-mi taie ghipsul, nu putea. Tocul era intrat în picior. Una trăgea de ghips să iasă tocul şi altul mă ţinea de picior. Nenorocire!“

GEORGETA DOSANU, pacientă

O FRACTURĂ DE CARE PACIENTA NU ŞTIE NIMIC

Colegiul Medicilor l-a absolvit de orice vină pe medicul Mihai Glod

Medicul Mihai Glod nu a dorit să ofere declaraţii oficial, fiind filmat cu camera ascunsă. El spune că nu i-a pus pacientei ghips, ci doar o atelă siliconată, făcând o dezvăluire în premieră: "Avea şi fractură de maleolă peronieră. Tocul nu i-a făcut niciun rău pentru că femeia călca pe zona necrozată. Acum îi făceam pansamentul, acum zona necrozată era înfundată, era apăsată. E mai bine să aşteptăm verdictul în instanţă. Pacienta avea osteită de calcaneu, leziune care pentru un picior diabetic înseamnă amputaţie în proporţie de 99,9%".

Conducerea spitalului CFR n-a comentat cazul, aşteptând ca judecătorii să ia o decizie. "Colegiul Medicilor a dat o rezoluţie favorabilă, n-a fost culpă medicală. Vorbim de diabet zaharat cu numeroase complicaţii angiopatice", a declarat dr. Irina Eşanu, manager al Spitalului Clinic "Căi Ferate" Iaşi.
CITIȚI ȘI:

  • ȘPAGA PE O SĂPTĂMÂNĂ. Cât a băgat în buzunarul doctorilor o pacientă. "Când eşti bolnav, n-ai chef să schimbi sistemul"
  • Preţul real al sănătăţii: plicul pentru medicul de la stat faţă în faţă cu tarifele oficiale la spitalele private. Unde e mai scump?