Micul Lazarus citea romanele poliţiste din colecţia Enigma. Le pitea prin cărţile de geografie ori istorie, să creadă mamă-sa că învaţă. Acum, se uită la Forensic Detectives, pe Discovery, să vadă "cum se coase o poveste, de la un fir de păr". Între aceste două momente, Lazarus a făcut o grămadă de lucruri.
De exemplu, Facultatea de Filosofie, unde l-a avut coleg pe Remus Cernea, candidat la prezidenţialele din decembrie 2009. "Ca om politic, n-are program, e slab", îl comentează Lazarus. Sau cei 10 ani de televiziune, unde a dezgropat Elodii, a investigat crime şi l-a "umplut de bani pe Dan Diaconescu", pentru a se muta apoi la Prima şi Kanal D. Acum, îşi face el televiziune. Zeus TV.
Sediu cât două sufragerii. Mai mare decât vechiul OTV

"Mă văd cu voi între doi copii şi o televiziune. Vin de la fetiţă, stau cu voi, mă duc la băiat, apoi la TV", îşi prezintă Lazarus programul încărcat, înainte de a comanda o ciorbă "cu multă burtă". A trecut o săptămână de când CNA-ul şi-a dat acordul pentru emisiunile de pe Zeus TV.
Acum, televiziunea e în faza de bătut cuie. Lazarus are pe masă două telefoane. Pe unul îl sună oamenii cu afacerile. La un apel, răspunde cam aşa: "Până luni, termin cu parchetu şi grila de lumini şi vine omu să …  În cât timp face mobila aia? Sper să nu o frece cu săptămânile". E vorba despre munca la studio. Celălalt telefon e pentru familie. De, fapt, familii. Soneria telefonului redă două voci de copii, care strigă "Tati, tati". "Am doi copii, cu două femei cu care nu mai sunt, dar merg să îi văd mereu", spune Lazarus.
Zeus TV are sediul în Bucureşti, undeva pe Griviţei. "Nu e încă aranjat, e deranj pe acolo", spune Lazarus. Spaţiul are 80 de metri pătraţi, cam cât un apartament de trei camere. Oricum, e mai mare decât garsoniera în care Dan Diaconescu a făcut toate emisiunile, până acum un an şi ceva. "Stăteau cameramanii acolo uite-aşa", schiţează Lazarus, cocoşându-se peste masă.  
Ajutor de la naşu’, directorul Omniasig
A avut noroc că i-a dat cineva postul. Canal Teleshop emite deja de câteva luni. “Mi l-a dat şeful de la Omniasig, Constantin Toma. E partenerul meu şi omul care mi-a botezat fetiţa. Nu mi-a luat niciun ban”, spune Lazarus. O să investească “vreo câteva sute de mii” în Zeus TV. Nu vrea să spună exact câţi bani are. Poate doar să spună că, prin bănci, are mai puţin de 500.000 de euro, banii pe care îi recunoştea anul trecut, într-un interviu pentru Libertatea.
Zeus nu-i Băsescu, e vederea de sus a lui Lazarus
„Eu l-am umplut de bani pe Diaconescu. La Kanal D, am depăşit audienţele fixate. N-am cum să dau greş tocmai acum, când lucrez pentru mine”, s-a gândit Lazarus când l-au năpădit ideile cu Zeus TV.
De ce Zeus? „Lumea zicea că luăsta, Băsescu, i se zice Zeus. Ce treabă am eu cu el? Pentru mine, Zeus înseamnă vedere de sus. Adică eu privesc cazurile în ansamblu, văd toate încrengăturile”, spune „Justiţiarul”, poreclă pe care o moşteneşte din perioada OTV. La Zeus TV, vrea să facă educaţie cu „accente tabloide”. Urmează o amplă explicaţie, mai gustoasă decât o ciorbă de burtă bine făcută, pe care v-o prezentăm întocmai.
Tabloul de Monet
„Eu vreau să fac educaţie. Păi o să pierd o groază de bani. M-am gândit la o formulă de compromis”, aruncă Lazarus bomba. Apoi, explică: „Facem emisiuni serioase, cu accente tabloide. Fac o emisiune despre pictură, dar nu prezint tablouri pe pereţi. Fac o întreagă glumă în legătură cu tabloul respectiv. Compromisul e că se va uita lumea. Când ai o terminologie de tip „arta plastică” şi începi < tuşa asta a fost dată aşeeaaa>şcoala flamandă a fost nu ştiu cum, n-ai nicio şansă. Eu transmit altceva. Zic <Ăsta e un tablou impresionist, e soarele lui Monet. Tabloul ăsta a dat numele unui curent. De ce? O fi fost o aluzie la ceea ce a urmat, când portocaliii au venit la putere în mai multe state din Europa. Şi o groază de lume va rămâne în cap cu chestia asta: Monet a desenat un tablou cu un soare portocaliu. În condiţiile astea, vor ingurgita ceva", încheie Lazarus. Apoi, vrea să ne convingă că ştie despre ce vorbeşte: "De fapt, e mai complicat acolo: erau culorile prea estompate şi el a schimbat asta”.
La fel cu muzica: „Pun o arie de operă. Aşa, rapid, en passant. Apoi, pun textul unui cântec de la noi. Cântec prost, fără mesaj. Nu manea, ălea se ştie că sunt agramate. Nuuu, luăm de-astea, cu ştaif. O luăm p-aia de la Roua, cu „ne place, ne place, să desfacem capace”. Eu un mesaj de căcat. Şi iau câţiva băieţi de pe piaţă şi le facem praf”. Pare un Apropo TV adaptat de Lazarus.
Primele două săptămâni de emisie, pe playlist
Şi-a propus să intre în emisie cu Zeus TV la 1 martie. „Am un playlist de 2 săptămâni, fără ca eu să apar live”, spune Justiţiarul. Show-ul său, Luis Lazarus Live (LLL), se va bate cu Dan Diaconescu în Direct (DDD). În competiţia pentru omul nopţii (intervalul 20:30 – zorii zilei), Lazarus va începe cu cele mai bune cazuri de la OTV, o retrospectivă a anchetelor sale, de la răpiţii din Irak la cazul Elodia. După ceva vreme, va veni cu live-urile. Mari speranţe îşi pune în „România, trezeşte-te”, emisiunea programată în intervalul 17-19, unde s-ar duela cu show-urile lui Măruţă, Simona Gherghe şi Mădălin Ionescu, de la ProTV, Antena 1, respectiv Kanal D.
„Astea au evoluat toate spre monden. A mea va fi despre toţi amărâţii. Eu fac tot ce fac ei, pe dos. Vor fi nişte anchete, la nişte orfelinate, de exemplu. Cică s-au desfiinţat. Nu e adevărat. Acolo se întâmplă violuri, se fură alimente, în dauna unor copii amărâţi”, compară patronul Zeus TV.
CNA s-a ruşinat de "Dame de Dorobanţi"
Urmează o paranteză filosofică, în care Lazarus prezintă câteva învăţăminte preluate de la Nietzsche, despre relaţia dintre stăpâni şi sclavi. „Cum spus-a Nietzsche, eu zic că ar trebui să fie şi aristocraţi în societate. Dar eu vreau să îi apropii pe bogaţi de săraci. Vrea să fie o emisiune pentru amărâţi. Şi-ţi spune eu, va fi noua Mecca”, speră Lazarus. Deocamdată, n-are prezentator, dar va face un casting. Spune că la Serghei Mizil (fiul demnitarului comunist Paul Niculescu-Mizil) nici nu s-a gândit, că „aş lua prea multe amenzi cu el”.
Fosta nevasta, emisiune cu divorţuri
A vrut Lazarus şi un reality-show, „Dame de Dorobanţi”, dar s-au pus de-a curmezişul cei de la CNA. „Era un format unic. Despre fete inteligente, care profită că sunt frumoase ca să şi-o tragă cu diverşi tipi, în loc să înveţe. Da o emisiunea adevărată, cu cazuri adevărate, nu făcături gen <Trădaţi în dragoste>”, prezintă Lazarus marfa azvârlită de CNA.  În schimb, speră că va da lovitura cu emisiunea produsă de fosta nevastă. „Antoanela (mama băieţelului lui Lazarus) va avea patru emisiuni: Autorun, LuxDesign, Eco Tv şi Consecinţele trădării. Asta va fi o emisiune despre divorţuri. Ştiu că e ciudat: noi am divorţat şi ea face emisiune despre asta la mine în televiziune. Dar va face super audienţă”, speră Luis Lazarus.
O altă bombă este o revistă a presei, programată la ora 01 noaptea, "după mine, şi să fie prezentată de Sânziana Buruiană, Adina Barbu şi Lorette plus o fată super, o aleg printr-un casting". Numele nu sunt bătute în cuie, Lazarus spune că a dat doar "nişte modele".
PLANURI DE VIITOR
„Listez ZeusTV la bursă şi torpilez ProTV-ul"
Nu are vedete. A luat câţiva „băieţaşi care se iroseau” pe la televiziuni. „Aşa, cum am fost şi eu. Am fost la OTV pentru că nu aveam o tribună”, se înflăcărează Lazarus. „În 2000, aş fi vrut să lucrez la ProTv. Acum nu. Îi torpilez! Încep cu ăştia micii, OTV, caca-maca, apoi trec la ai mari: ProTV, Acasă, TVR-urile, Antenele”, adaugă el. Pesemne, a prins curaj după ce şi-a astâmpărat foamea. „Îţi spun ceva în exclusivitate. După un an, listez Zeus TV la bursă. Toţi vor lua acţiuni. Şi lumea va zice: mă uit la televiziunea mea. Trebuie să îi fac audienţă, din ea câştig”, înşiră Lazarus planurile de viitor.
Dacă îi iese cu TV-ul, va cumpără site-uri „de-astea mondene, care fac audienţă”, va face şi un radio. Are 43 de ani, exact cât Dan Diaconescu, cu care are şi cele mai mari meciuri. "Trebuie să se ridice cineva împotriva omului ăsta. Minte cu neruşinare. Că dă el 20.000 de euro la fiecare român. Îţi dai seama ce-ar însemna asta, în termeni inflaţionişti? Acum a dat înapoi, că nu îi dă cash, ci în acţiuni. Minte! Şi mă enervează stilul lui: vrea el să aibă două Rolls-uri, două Bentley-uri. Nu îi ajunge unul. E frustrat că umbla cu ciorapii rupţi când era mic, că nu avea ce mânca. Eu o să reinvestesc tot. O să fac un mare trust de media", dă să încheie Lazarus. Îl mai întreb doar de Elodia. Lui Lazarus îi place subiectul: "Eu am făcut toată munca grea, el (Diaconescu – n.r.) doar a profitat. Iar Elodia a ajuns mai mult eticheta lui decât a mea. Eu am acum două piste, adică unde ar putea fi Elodia".
A sărit peste vizita la Andrei
După două ore şi jumătate de stat de vorbă, pozează, apoi aleargă de-a binelea, până la maşina sa de teren. Trebuie să ajungă cu CD-ul la domnul Mălaimare. Are o înregistrare cu tinerii şcoliţi de maestru, program care va schimba modul în care e privit teatrul. Zice el. A sărit peste vizita la băiat, la Andrei. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu cantinele săracilor.
„În 2011, este foarte greu să porneşti un proiect viabil în TV. Oferta de posturi e extrem de variată, iar piaţa de publicitate nu oferă suficient de mulţi bani.“
Petrişor Obae, editor paginademedia.ro

„Da, am fost colegi. Nu ştiu ce vrea el să facă, dar aş lăuda televiziuni cu valori autentice, pseudo-valori sunt foarte multe. Eu îi urez succes! Cât despre program, am unul. Să se uite pe site!“
Remus Cernea, copreşedinte Mişcarea Verzilor