Lucian Bute, campion îngenuncheat

Lucian Bute, campion îngenuncheat

SALVAT DE CLOPOŢEL. Românul a fost la un pas de a pierde titlul mondial IBF, la categoria supermijlocie, după un meci pe care l-a terminat la podea.

Românul Lucian Bute şi-a păstrat centura de campion mondial la box în versiunea IBF la categoria supermijlocie, după ce l-a învins, ieri-dimineaţă, la Montreal (Canada), printr-o decizie unanimă la puncte după 12 runde, pe mexicanul Librado Andrade.

Pugilistul gălăţean a trecut însă prin mari emoţii, după ce Andrade l-a trimis la podea în ultimele secunde ale meciului. Arbitrul Marlon Wright a tras cât a putut cu Bute, numărătoarea încheindu-se abia după jumătate de minut, timp în care judecătorul de ring s-a certat cu mexicanul care, în opinia sa, nu stătea în colţul opus. „Îi mulţumesc bunului Dumnezeu pentru această victorie“, a spus, gâtuit de emoţie şi extenuat, Bute, la finalul meciului.

„Cel mai greu meci“

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru ambii pugilişti, partida a constituit o premieră. La „Bell Centre“ din Montreal, Bute şi Andrade au făcut cunoş tinţă pentru prima oară în carierele lor de profesionişti cu podeaua.

„Am numărat regulamentar. Începând din momentul în care Andrade şi-a părăsit colţul, am încetat să mai număr. În acest timp, Bute s-a ridicat. Şi meciul s-a încheiat. Chiar atitudinea lui Andrade l-a costat acest KO. El i-a dat timp lui Bute să recupereze. Totul s-a întâmplat pentru că nu a stat în colţul lui“, a spus arbitrul Wright. Confruntarea cu Librado Andrade a fost cea de-a doua în care Bute şi-a pus la bătaie titlul de campion mondial la „supermijlocie“.

„A fost cel mai greu meci din viaţa mea. În ultima repriză, Andrade m-a dominat“, a declarat, la final, românul. Gălăţeanul a intrat în posesia centurii IBF acum un an, când l-a bătut pe columbianul Alejandro Berrio. Bute şi-a apărat pentru prima oară titlul anul acesta, în februarie, când l-a făcut KO, în runda a zecea, pe americanul William Joppy.

Andrade contestă decizia

18.000 de oameni prezenţi în tribunele de la „Bell Center“ din Montreal l-au purtat pe Lucian Bute spre cea de-a 23-a sa victorie din carieră. Deşi mulţi erau convinşi că românul îşi va trece în cont cel de-al 19-lea KO din carieră, partida cu Andrade a fost un lung război de uzură, în care, până spre final, Bute a adunat permanent puncte, obţinute cu lovituri de la distanţă. În runda a zecea, Bute l-a surprins pe mexican cu o lovitură puternică şi l-a expediat la podea. Treptat, pugilistul român şi-a terminat benzina, iar mexicanul a preluat comanda meciului. Momentele finale au fost de panică pentru Bute, care nu-şi mai putea ţine mâinile ridicate. Fără gardă, gălăţeanul a încasat lovitură după lovitură şi, cu doar câteva secunde înainte de gongul final, l-a doborât pe campion.

După meci, Andrade a răbufnit, contestându-i victoria românului şi acuzându-l pe arbitru că i-a ţinut partea adversarului în ultimele secunde. „Credeam că am câştigat. El era complet KO. Este scandalos!“.

 Fost campion mondial la „supermijlocie“ în versiunea WBC, Andrade a contabilizat în meciul de ieri a doua înfrângere din carieră.

TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE

Americanul Evander Holyfield se întoarce în ring

Americanul Evander Holyfield ar putea deveni, la 46 de ani, cel mai bătrân campion mondial al greilor. „The Real Deal“, cum este poreclit Evander, a primit provocarea rusului Nikolai Valuev de a urca în ring într-un meci pentru centura WBA, deţinută în acest moment de uriaşul ex-sovietic. Holyfield s-a bătut ultima oară în octombrie anul trecut, la Moscova, cu Sultan Ibragimov, într-un meci pentru titlul mondial WBO. Cel mai bătrân pugilist care a devenit campion mondial al greilor rămâne în continuare George Foreman, care, la 46 de ani şi trei luni, şi-a pus în joc cu succes centura IBF a greilor, în faţa neamţului Axel Schulz.