Potrivit lui Ludovic Orban, luni, în cadrul BEX al PNL s-a decis înființarea unui grup de lucru format din parlamentarii liberali din comisiile juridice care vor elabora un proiect pentru modificarea Legii de organizare și funcționare a CCR.

„BEX al PNL a luat decizia să inițieze procedura de modificare a modului în care funcționează CCR. În acest sens am stabilit un grup de lucru format din reprezentanții partidului care au activitate în Comisia juridică în cele două Camere ale Parlamentului și care au avut contribuții la acte normative de natura constituțională. Obiectivele acestui grup de lucru sunt realizarea unei analize comparative a modului în care funcționează Curțile Constituționale în alte țări europene”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului executiv al PNL de luni.

Liderul liberal a adăugat că printre modificările vizate de PNL ar fi schimbarea modalității de vot în luarea deciziilor de către judecătorii CCR, prin introducerea unei majorități calificate, precum și felul numirii magistraților Curții.

„De asemenea o identificare a tuturor deficiențelor majore care sunt generate de textele constituționale și de Legea de organizare și funcționare a CCR. Obiectivul final este pregătirea unui proiect de revizuire a Constituției și de asemenea un nou proiect de lege de organizare și funcționare a CCR. Sigur că vizăm mai multe aspecte, de la modalitatea de desemnare a judecătorilor CCR, modalitatea de luare a deciziilor la nivelul CCR, posibilitatea introducerii de majorități calificate la anumite decizii. Vrem să identificăm limitele în deciziile pe care le poate lua CCR și o serie de alte aspecte care au ca obiectiv să punem Curtea Constituțională în slujba democrației, în slujba cetățeanului, să împiedicăm apariția unor decizii ale CCR care să fie luate în sprijinul unor grupuri de interese și împotriva prevederilor CCR”, a conchis Orban.

Președintele PNL a criticat recent decizia CCR de admitere a conflictului de natură juridică între Parlament și ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specialitate în cazurile de corupție, cerând demisia judecătorilor care au votat pentru admitere.

Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curții Constituționale, scrie stiripesurse.ro.