Londra cere Moscovei să participe la rezolvarea conflictului transnistrean
- Adam Popescu
- 13 octombrie 2010, 14:11
Londra crede că e important ca Moscova să joace un rol constructiv în problemele de securitate din Europa, inclusiv în rezolvarea conflictului din Transnistria, a spus ministrul britanic de externe William Hague într-un interviu acordat Novaia Gazeta, înaintea vizitei pe care a început-o azi, în Rusia.
Nu este singura preocupare a Londrei în relaţia sa cu Moscova. Marea Britanie speră de asemenea ca Rusia să aplice până la capăt acordul Medvedev-Sarkozy în privinţa Georgiei, a spus Hague, cu referire la înţelegerea semnată în timpul conflictului ruso-georgian din august 2008, care prevede condiţii de retragere a trupelor şi desfăşurarea de observatori internaţionali.
În interviul acordat Novaia Gazeta, şi citat de AFP, Hague a vorbit şi despre importanţa programului "foarte promiţător" al preşedintelui Dmitri Medvedev pentru întărirea statului de drept şi reglementarea problemelor legate de drepturile omului.
Cazul Lugovoi bântuie relaţia bilaterală
Vizita lui Hague la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său Serghei Lavrov şi cu preşedintele Dmitri Medvedev, are menirea de a detensiona relaţiile reci dintre cele două ţări. Relaţia bilaterală s-a deteriorat în 2006, în urma asasinării la Londra a fostului ofiţer KGB devenit critic al Kremlinului, Aleksandr Litvinenko, şi, ulterior, a refuzului autorităţilor ruse de a-l extrăda pe principalul suspect în acest caz, Andrei Lugovoi. Lugovoi, fost ofiţer KGB, în prezent deputat în Duma de la Moscova, este suspectat de Scotland Yard că l-ar fi otrăvit pe Litvinenko cu o doză de poloniu 210.
Chiar şi înainte de cazul Litvinenko, acuzaţii reciproce de spionaj şi acordarea de azil politic în Marea Britanie pentru unii dintre adversarii Kremlinului au afectat relaţiile comerciale, scrie Agerpres. 1.000 de firme britanice, prezente în Rusia
Zilele trecute, Moscova a sugerat că aşteaptă de la Hague să dea un impuls relaţiilor bilaterale, după ce vizita predecesorului său, laburistul David Miliband, în noiembrie 2009, nu a reuşit să pună capăt îngheţului.
Potrivit unei surse din ministerul britanic de externe însă, Londra nu intenţionează să îşi flexibilizeze poziţia în privinţa lui Lugovoi. "Ministrul de externe nu va spune că renunţăm la cazul Lugovoi de dragul afacerilor", a subliniat sursa citată.
Peste 1.000 de firme sunt prezente în Rusia, cel mai mare investitor fiind compania petrolieră BP, prin firma mixtă TNK-BP.