Locurile „nocive“ din casă

Locurile „nocive“ din casă

Chiuveta poate fi infectată cu germeni, iar televizorul ţinut în bucătărie afectează sănătatea.

Locurile în care vă aşezaţi periuţa de dinţi, televizorul, încălţămintea sau geanta vă pot afecta sănătatea, vă avertizează specialiştii americani citaţi de publicaţia „Prevention“. Aceştia vă arată care sunt cele mai mari pericole la care vă puteţi expune şi vă învaţă cum să le ocoliţi.

Puneţi periuţa într-un dulap cu uşi. Cel mai nepotrivit loc pentru a ţine periuţa de dinţi este chiuveta de la baie. În apropierea toaletei sunt 3,2 milioane de microbi pe doi centimetri pătraţi, susţine Chuck Gerba, expert în germeni la University of Arizona. „Există riscul contaminării cu germeni de provenienţă intestinală sau urinară în condiţiile de igienă precară care poate cauza tulburări gastro-intestinale“, afirmă Doina Lupulescu, medic primar igienă la Institutul de Sănătate Publică, din Bucureşti. Cel mai bine este să ţineţi periuţa de dinţi într-un dulap cu uşi.

Lăsaţi pantofii la uşă. Nu ţineţi încălţările în dulapul din dormitor, deoarece dacă mergeţi cu ele prin casă veţi împrăştia alergeni şi microbi. Lăsaţi-vă pantofii la uşă, de preferat, într-o cutie specială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu ţineţi medicamentele în baie. Cel mai prost loc în care aţi punea ţine medicamentele este baia, unde temperatura o poate depăşi pe cea recomandată. Cel mai bine este să păstraţi medicamentele într-un loc întunecos, răcoros precum cămara.

Fructele nu trebuie puse în chiuvetă înainte să le spălaţi. „Chiuveta este locul cu cel mai mare «trafic» de bacterii, mai mare chiar decât cel din toaletă“, susţine Kelly Reynolds, profesor la University of Arizona.

Cafeaua nu se ţine în frigider. De fiecare dată când veţi scoate cutia cu cafea o veţi expune variaţiilor de temperatură care produc condens. „Umezeala distruge aroma cafelei“, spune John McGregor, profesor la Departamentul de ştiinţă alimentară şi nutriţie de la Clemson University. Cel mai potrivit loc pentru păstrarea cafelei este cămara.

Televizorul nu are ce să caute în camera unde mâncaţi. Un studiu realizat în urmă cu doi ani a arătat că cei care s-au uitat la televizor au mâncat cu 71% mai multe paste şi brânză. Pe de altă parte, un alt studiu realizat de cercetă torii americani şi citat de „Washington Post“ arată că adolescenţii care au televizor în cameră au o dietă mai săracă şi fac mai puţină mişcare. Cei cu televizor în cameră au consumat mai puţine legume, dar mai multe băuturi dulci şi au mâncat împreună cu familia de mai puţine ori, spun cercetă torii de la University of Minnesota School of Public Health.

Geanta poate fi contaminată cu microbi, motiv pentru care nu are ce să caute în bucătărie sau în camera copilului. Un studiu realizat de Chuck Gerba a arătat că pe o geantă se găsesc în jur de 10.000 de bacterii pe doi centimetri pătraţi, printre care şi bacterii fecale. Dacă puneţi geanta pe scaunul din autobuz, metrou sau pe podeaua ori chiuveta de la toaletă, cu siguranţă nu are ce căuta în bucătărie.