În proaspetele „cutii de chibrituri“, diferenţa o vor face finisajele.
Dezvoltatorii construiesc apartamente cu suprafeţe comparabile cu cele construite înainte de 1989 - doar finisajele sunt mai bune din punct de vedere calitativ, se arată într-un raport al companiei Atisreal România. Potrivit specialiştilor, principalul motiv este creşterea costurilor pentru terenuri şi materiale de construcţie, care scumpesc vizibil locuinţele în cazul unor suprafeţe mari. În aceste condiţii, odată cu creşterea competiţiei, investitorii se vor diferenţia prin avantajele pe care le vor oferi, de la conceptul buy-back - achiziţionează apartamentele vechi - până la condiţii favorabile pentru credite sau mobilarea locuinţelor.
La limita legii
În ultima perioadă, suprafeţele locuinţelor s-au modificat aproape în funcţie de tendinţe. Primele construcţii noi au vizat încăperi mari şi luminoase, cu suprafeţe generoase. „Dacă în 2000, suprafaţa utilă medie per locuinţă era de 130 mp, în 2006 s-a înregistrat o creştere cu aproximativ 20 mp per unitate, noile locuinţe având mai multe dormitoare (cel puţin două) şi livinguri mai mari. În urma creşterii rapide a costurilor de construcţie, dezvoltatorii au început să regândească structura proiectelor, ridicând locuinţe de dimensiuni mai mici (între 60-90 mp) pentru a menţine preţurile la niveluri accesibile“, se arată în raportul Atisreal.
Cele mai ieftine locuinţe noi scoase astăzi la vânzare au suprafeţe utile aflate chiar la limita legii: 37 mp la garsoniere, 52 mp la apartamente cu două camere, 66 mp la trei camere şi 74 mp la patru camere. Într-o garsonieră şi un apartament cu un dormitor, camera de zi nu poate avea mai puţin de 18 mp. Dormitorul trebuie să aibă cel puţin 12 mp, dacă sunt două camere. La trei încăperi, dormitoarele însumează minimum 22 de metri pătraţi.
Specialiştii spun că cel mai mare succes îl au apartamentele cu un dormitor, urmate de cele cu două dormitoare, complet finisate, cu preţuri între 1.400 şi 1.800 de euro/mp, cu TVA inclus.