Lista datornicilor la stat înfloreşte în zodia crizei financiare
- Adam Popescu
- 1 decembrie 2008, 02:00
Primii cinci mari datornici la bugetul de stat au restanţe de peste 1,6 miliarde de lei (aproape 860 milioane de euro).
Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani se menţine în continuare în topul marilor datornici, cu sume neplătite de aproape 1,2 miliarde de lei (peste 313 milioane de euro), potrivit bilanţurilor de la finalul lunii septembrie, publicate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, timp de trei luni, din iulie până în septembrie, obligaţiile restante la buget ale CNH au crescut cu 35 de milioane de lei. Pentru compania din Petroşani statul a demarat procedura executării silite. Alături de CNH, în topul celor mai mari datornici se află UCM Reşiţa, Electroputere Craiova, Societatea Naţională a Cărbunelui şi Electrificare CFR. Lista ruşinii mai cuprinde Termoelectrica (datorii de 81 milioane de lei), Telecomunicaţii CFR (62,1 milioane de lei), Moldomin (43,47 milioane de lei) şi Societatea Naţională Îmbunătăţiri Funciare (45,3 milioane de lei). Datorii de 32,8 milioane de lei a acumulat Regia Naţională a Pă- durilor Romsilva, iar restanţele CFR Marfă s-au cifrat la 31,9 milioane de lei, arată datele publicate de ANAF. Viitor sumbru
În lista postată pe site-ul Fiscului figurează bănci precum Volksbank şi Millenium Bank, producătorul de ţigări British American Tobacco România sau compania omului de afaceri Ioan Niculae, Interagro. De asemenea, pe listă se regăseşte lanţul de hipermarketuri Carrefour România, Jolidon, precum şi producătorii de vinuri Murfatlar şi Jidvei, filiala Alba. Dintre numele cunoscute din energie cu datorii la stat sunt Electrica, Hidroelectrica, Termoelectrica sau Distrigaz Sud.
Este foarte probabil ca până la sfârşitul anului datoriile marilor companii să crească simţitor, din cauza efectelor crizei financiare externe. În acest moment, societăţile româneşti nu pot lua noi credite de la băncile care sunt foarte reticente, iar împrumuturile vechi îi costă mult mai mult decât în momentul cotractării. În plus, multe dintre companii au rămas fără comenzi din cauza scăderii cererii din partea populaţiei şi sunt nevoite să-şi reducă activitatea şi chiar să dea afară angajaţi.
Companiile mari sunt cele care au o cifră de afaceri de cel puţin 70 de milioane de lei. Lista marilor datornici se actualizează în fiecare trimestru.