Lipsa de somn ne face să mâncăm mai mult. Recomandările unui cunoscut nutriționis

Lipsa de somn ne face să mâncăm mai mult. Recomandările unui cunoscut nutriționis Sursa foto: Gstockstudio1 | Dreamstime.com

Există zile în care ne dorim să mâncăm mai mult decât de obicei și deși nu pare nimic în neregulă, asta ne poate indica o problemă mult mai gravă. Mai precis, lipsa unui somn adecvat poate duce la creșterea apetitului și la dorința de a mânca în exces.

Potrivit dr. Christopher Rhodes, un biolog nutriționist din California, lipsa somnului poate duce la o căutare a energiei prin alimente. Specialistul a subliniat că somnul și alimentația sunt strâns legate, deoarece au un impact comun asupra semnalizării metabolice și a ritmurilor circadiene ale organismului.

Lipsa de somn ne face să vrem să mâncăm mai mult

„La fel cum ne antrenăm corpul să știe când să se aștepte la somn, îl antrenăm și când să se aștepte la hrană, pe baza orelor de masă și a tiparelor alimentare tipice pe parcursul zilei, care devin parte a ciclurilor noastre circadiene zilnice”, arată specialistul.

Rhodes subliniază că lipsa de somn perturbă semnalizarea hormonală, în special nivelurile de cortizol, care afectează ratele metabolice și hormonii esențiali leptină și grelină, cei responsabili de reglarea foamei și a metabolismului energetic.

Ne puteți urmări și pe Google News

El adaugă că perturbările semnificative ale ritmului circadian, precum insomnia sau nopțile nedormite, pot provoca o reacție în lanț în întregul organism.

Somn

Somn. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Conform nutriționistului, calitatea somnului poate fi influențată negativ de diverse aspecte nutriționale. Printre acestea se numără variațiile nivelului de glucoză din sânge, consumul total de calorii, lipsa anumitor vitamine și nutrienți, suplimentele alimentare, ora la care se consumă mesele, și multe altele.

Cum să îți potolești foamea și să îți reduci poftele

De altfel, acesta a prezentat câteva strategii de pus în practică pentru a evita perturbarea somnului și pentru a-ți reduce poftele.

Printre acestea se numără evitarea gustărilor înainte de a te pune la somn, deoarece consumul de alimente în acest moment poate împiedica somnul din cauza energiei pe care o furnizează.

„În general, cea mai bună gustare înainte de culcare este niciuna”, spune Rhodes.

Potrivit lui Rhodes, este recomandat să ai ultima masă cu cel puțin patru până la șase ore înainte de culcare.

Această pauză permite organismului să metabolizeze complet alimentele și să gestioneze eficient excesul de energie care ar putea afecta somnul.

Junk food

Junk food. Sursa foto: Dreamstime.

El sugerează să te axezi pe alimentele cu un indice glicemic scăzut și care sunt digerate încet, cum ar fi proteinele slabe, nucile sănătoase sau legumele bogate în fibre, pentru a evita fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge.

De asemenea, este important să evităm alimentele precum fast food-ul, prăjiturile, înghețata și pizza, și să limităm consumul de alcool, deoarece acesta poate afecta negativ ciclul de somn, potrivit foxnews.ro.