Somnul de proastă calitate te face să înjuri mai des. Explicațiile pentru violența de limbaj
- Alexandru Stan
- 29 februarie 2024, 21:06
Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu dorm bine sunt mai înclinate să folosească umorul și înjurăturile ca un mecanism fiziologic pentru a contracara sentimentul de oboseală. Acest lucru ar putea avea implicații pentru sănătatea și comunicarea lor.
Somnul este esențial pentru sănătatea fizică și mentală.
Dar mulți oameni nu reușesc să-și facă suficient timp pentru un somn de calitate.
Lipsa somnului poate avea consecințe negative asupra stării lor de spirit, a performanței cognitive și a comportamentului social.
Lipsa somnului de calitate aduce consecințe negative
Un studiu recent, publicat în Current Psychology, a dezvăluit o legătură interesantă între calitatea somnului și comportament.
Studiile anterioare au documentat pe larg diferențele individuale în utilizarea și aprecierea umorului și a înjurăturilor.
Efectele rezultă în funcție de diverși factori, cum ar fi genul, vârsta, temperamentul, personalitatea, orientarea politică și cultura.
Lipsa somnului duce la stres și durere
Având în vedere efectele stabilite, sunt cunoscute beneficiile cunoscute ale umorului și înjurăturilor în gestionarea durerii și a stresului. Oboseala ar putea crește tendința de a folosi un limbaj cât mai vulgar.
Echipa de cercetare a colectat date de la un eșantion de 309 studenți de licență înscriși la cursuri de psihologie și comunicare orală. Cercetătorii au utilizat un set de măsuri validate.
Participanții au completat aceste măsuri printr-un sondaj online, care a inclus și întrebări demografice. A fost inclus și un test de atenție pentru a asigura fiabilitatea datelor.
Înjurăturile, mai frecvente la persoanele epuizate
Participanții și-au evaluat umorul la o scară de 7 puncte. Una dintre descoperirile cheie a fost corelația între calitatea slabă a somnului și utilizarea excesivă a umorului auto-distructiv, potrivit articolului citat de PsyPost.
Frecvența înjurăturilor folosite a fost măsurată printr-un mecanism de auto-raportare în care participanții au indicat cât de des au folosit 20 de înjurături, variind de la „niciodată” la „foarte frecvent”, la o scară de 6 puncte. Această scală a ajutat la monitorizarea trăsăturilor de personalitate care ar putea influența atât calitatea somnului, cât și utilizarea limbajului.
Abordarea a avut ca scop cuantificarea utilizării frecvente a înjurăturilor în limbajul cotidian. Calitatea somnului a fost evaluată folosind două instrumente: MOS Sleep Problems Index-II (SPI-II) și un subset de itemi pentru măsurarea simptomelor de depresie CESD-R. În cele din urmă, căutarea de senzații a fost măsurată prin Sensation Seeking Scale-Version V (SSS-V). Aceasta din urmă evaluează tendința persoanelor spre senzații tari, aventuri, experiențe, având susceptibilitatea la plictiseală și dezinvoltură.