Liberalii şi-au făcut comisie anti-Orban

Liberalii şi-au făcut comisie anti-Orban

Liderul PNL Călin Popescu-Tăriceanu nu doreşte înfiinţarea în PNL a funcţiei de preşedinte executiv.

Şi aceasta pentru că apariţia acestui post stă la baza colaborării dintre vicepreşedinţii Crin Antonescu şi Ludovic Orban. Iniţial, ambii vicepreşedinţi şi-au propus să candideze la şefia PNL, dar, ulterior, au discutat o formulă de colaborare: Crin Antonescu preşedinte, Ludovic Orban preşedinte executiv.

Apropiaţii fostului premier lucrează la statut

Apropiaţii lui Tăriceanu consideră că nici unul dintre cei doi nu va accepta să fie simplu vicepreşedinte şi au declanşat ofensiva pentru a bloca înfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivelul PNL, s-a înfiinţat o comisie pentru statut în care majoritatea este deţinută de personaje favorabile actualului preşedinte. Este vorba de şeful comisiei, Mircea Ionescu Quintus, de vicepreşedintele Teodor Meleşcanu, de secretarul general al partidului, Dan Motreanu, de fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu şi de fostul ministru pentru relaţia cu parlamentul Mihai Voicu.

Din comisie fac parte şi adepţi ai taberei Crin Antonescu - Ludovic Orban. Este vorba de lideri precum Norica Nicolai, Victor Paul Dobre sau deputatul Ioan Timiş.

Comisia urmează să redacteze proiectul de statut, din care, potrivit unor surse liberale sunt şanse mari să lipsească funcţia de preşedinte executiv. Ulterior, statul va fi prezentat Delegaţiei Permanente, din care fac parte alături de liderii de la centru şi şefii de filiale, iar cuvântul final îl va avea congresul din martie.

Liderii din teritoriu, căutaţi de ambele tabere Deja oamenii lui Tăriceanu pregătesc terenul pentru aceste momente. Ei fac lobby printre preşedinţii de filiale împotriva înfiinţării postului de preşedintele executiv. Argumentul principal: o asemenea modificare va presupune înfiinţarea de posturi similare la nivelul fiecărui judeţ, iar mulţi dintre liderii locali ai partidului nu doresc să aibă o dublură. „Dacă proiectul de statut va fi acceptat de şefii de filiale, sunt mari şanse să treacă atât de Delegaţia Permanentă, cât şi de congres“, ne-a declarat un lider PNL.

La rândul lor, adversarii lui Tăriceanu încearcă să găsească o soluţie alternativă. Ludovic Orban deja le-a mărturisit unor apropiaţi că obiectivul principal trebuie să rămână înfrângerea lui Tăriceanu.

În aceste condiţiii, Antonescu şi Orban iau în calcul o altă formulă de colaborare. Aceasta ar viza candidatura lui Antonescu la şefia partidului, în timp ce Orban să fie sprijinit pentru a fi vicepreşedintele cu cele mai importante atribuţii.

STRATEGIE

Oferte pentru şefii de filiale În încercarea de obţine sprijinul şefilor de filiale, ambele tabere au promis suplimentarea locurilor din Biroul Politic Central cu până la opt poziţii „de drept“. Şefii filialelor cu rezultatele cele mai bune la alegeri ar urma să intre, în ordinea scorurilor, în Biroul Politic, fără a mai fi aleşi la Congres. Şi aceasta pentru că judeţele cu rezultate bune vor avea cei mai mulţi delegaţi care vor vota la congres.

  • Norma de reprezentare pentru Congres este calculată într-o proporţie de 35% în funcţie de rezultatele de la locale, 25% în funcţie de rezultatul de la parlamentare, 25% numărul de membri şi 15% rezultatul de la euroalegeri.