Leonard Orban, consilier prezidenţial şi frate al mult mai spectaculosului Ludovic Orban, este favorit la conducerea viitorului minister pentru absorbţia fondurilor europene, structură ce va fi înfiinţată până la finele lunii septembrie. Orban conduce în prezent Departamentul pentru Afaceri Europene al Administraţiei Prezidenţiale.
A fost primul comisar european al României, pe probleme de multilingvism, între 2007 şi 2010 şi, mai înainte, a condus negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană, având aşadar cunoştinţele necesare şi o bună reputaţie în spaţiul comunitar.
Spre deosebire de fratele său, nu este înscris în niciun partid. Imaginea sa se potriveşte, de altfel, potretului-robot schiţat ieri de purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu: o persoană neafiliată politic, dar care să aibă o relaţie bună cu liderii de la Bruxelles. Surse din cadrul coaliţiei susţin că o altă variantă, deşi cu mai puţine şanse, ar fi mutarea lui Daniel Funeriu de la Ministerul Educaţiei în fruntea noii structuri.
Miniştrilor nu li se iau banii
Oricine ar fi noul ministru, coaliţia guvernamentală plănuieşte să îi dea de lucru cât mai curând. Partidele din arcul guvernamental au stabilit, ieri, ca propunerea de înfiinţare a ministerului pentru coordonarea absorbţiei fondurilor comunitare să fie supusă votului Parlamentului până la finalul acestei luni.
Trasarea atribuţiilor noii structuri reprezintă o problemă delicată, întrucât, în prezent, fondurile europene sunt gestionate de ministere, ai căror titulari nu ar privi cu ochi buni ciunti rea prerogativelor lor şi diminuarea corespunzătoare a influenţei.
Ieri, atât PDL, cât şi UDMR au dat asigurări publice că miniştrilor nu li se vor lua banii. "În principiu, atribuţiile nu vor fi constituite prin preluarea atribuţiilor de la alte ministere sau instituţii, (…) ci va avea un rol de coordonare, va coordona activitatea structurilor implicate în fondurile europene", a explicat Sever Voinescu. "Va avea rol de coordonare a fondurilor europene, dar nu vor fi luate fondurile de la ministere", a întărit şi liderul senatorilor UDMR, Fekete-Szabo Andras Levente, citat de Agerpres.