Ministrul rus de Externe a calificat posibila intrare a Ucrainei şi Georgiei la NATO drept un factor iritant care riscă să transforme într-o adevărată problemă relaţia Rusiei cu acele state membre NATO, care încearcă să forţeze acest eveniment nedorit la Moscova.

Serghei Lavrov a criticat poziţia unor state membre NATO, care s-au arătat convinse, după summitul de la Bucureşti, că Ucraina şi Georgia vor deveni cu siguranţă pe viitor membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Ceea ce, în opinia ministrului rus de Externe, este un amestec în treburile interne ale celor două foste republice sovietice.

Şeful diplomaţiei ruse a scos în evidenţă că în Ucraina aproape 70% din populaţie se opune aderării la NATO, iar în Georgia, regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud nici nu vor să audă de o posibilă aderare la NATO.

Cât despre scutul american antirachetă, care este acum sprijinit şi de NATO, Rusia cere dovezi şi garanţii, că dispozitivul nu este îndreptat împotriva ei. Serghei Lavrov a declarat că Moscova vrea să aibă în permanenţă ofiţeri în bazele din cadrul scutului antirachetă, care să monitorizeze secundă cu secundă activităţile din respectivele facilităţi.

Sursa: Realitatea.

(11:00)