LA SFAT CU PSIHIATRUL. Tulburările psihice în tumorile cerebrale
Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Tulburările psihice în tumorile cerebrale

Anamaria Ciubara, medic primar psihiatru
Autor: | | 0 Comentarii | 2872 Vizualizari

Tumorile intracraniene pot determina tulburări psihice, care, fiind binecunoscute, pot fi diagnosticate nu rareori chiar în serviciile de psihiatrie și îndrumate spre secțiile de neurochirurgie.

Tulburările psihice pot fi uneori doar simptome ale tumorilor cerebrale. În ciuda elementelor prezumtive, nu există o metodă clinică de excludere sau localizare a unei tumori cerebrale prin manifestările sale psihiatrice. Utilizarea scanării creierului cu tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică trebuie să fie frecventă în diagnosticul psihiatric. Medicamentele psihotrope au un impact mai mare asupra simptomelor psihiatrice de origine tumorală.

Obnubilarea, torpoarea, bradipsihia, crizele comițiale, stările de vis patologic sunt semne psihice care însoțesc hipertensiunea intracraniană din tumorile cerebrale.

Tumorile frontale - determină o stare de dispoziție crescută, de euforie („moria”), care amintește de sindromul maniacal.

Tumorile temporale - pot determina stări crepusculare, halucinații gustative, olfactive.

Tumorile parietale - sunt însoțite de tulburări senzitive, apraxie. Tumorile occipitale dau agnozii, halucinoze vizuale. Tumorile bazei creierului dau mutism akinetic, confuzie mentală, sindrom Korsakov.

Criteriul localizării anatomice a procesului neoformativ cerebral, cu simptomatologie clinică, este determinat în special de particularitățile funcționale neurofiziologice a zonei cerebrale respective. Valoarea acestui criteriu este mai mare, putând furniza și indici clinici de localizare cerebrală, mai ales când tulburările psihice sunt asociate cu anumite semne neurologice particulare.

În continuare, se prezintă sintetic tulburările psihice sistematizate după criteriul topografic cerebral:

Tumori diencefalice - tulburările psihice cele mai caracteristice sunt reprezentate de sindromul confuzional, alteori prin hipersomnie. În acest caz, dacă se reușește trezirea bolnavului, el este dezorientat temporo-spațial. În acest cadru apare și mutismul akinetic sau, mai rar, halucinoză pedunculară, respectiv manifestări halucinatorii, asupra cărora bolnavul păstrează o atitudine critică corectă; dar halucinoza se poate asocia și cu obnubilarea conștiinței, rezultând un tablou clinic asemănător onirismului.

Tumori de lob frontal - tulburări afective, euforie și exaltări afective, în contrast cu starea fizică proastă a bolnavului; memoria, respectiv manifestări puerile, farse, persiflări, pe un fond general euforic; fenomene de iritabilitate; fenomene depresive, mai rare. Tulburări de activitate, ca inerție, apatie, absența spontaneității mișcărilor active; tulburări intelectuale de la amnezie de fixare până la dezorientare temporo-spațială, sindrom Korsakov, fatigabilitate intelectuală, diminuarea capacităților de sinteză a gândirii, care, în forma cea mai exprimată se definește ca sindrom demențial. Aproximativ 70 % din tumorile frontale, în faza de stare, sunt asociate cu tulburări psihice.

Tumori de lob occipital - halucinații vizuale, metamor-fopsii, tulburări mnestice de fixare, amnezie continuă, cu pierderea memoriei topografice.

Tumori de lob parietal - tulburări permanente în sfera intelectuală, de tip dismnezic, capacitate de concentrare intelectuală deficitară, tulburări de schemă corporală (asomatognozie), halucinații kinestezice, autotopoagnozie.

Tumori talamice - se pot prezenta cu o simptomatologie psihică unică, în lipsa semnelor de hipertensiune intracraniană sau, din contră, se pot manifesta printr-un sindrom demențial.

Tumori de lob temporal - tulburări psihice permanente (iritabilitate, cenestopatii, modificări ale caracterului, care anterior era echilibrat; afazie în localizările din lobul temporal stâng).

Tratamentul chirurgical constituie baza diagnosticului și tratamentului tumorilor cerebrale primare. Scopurile tratamentului chirurgical sunt: stabilirea diagnosticului, excizia sau reducerea volumului tumoral și a efectului de masă, vindecarea bolii. Excizia chirurgicală completă este factorul prognostic cel mai important. Clasificarea histologică corectă a tumorii este importantă pentru planificarea terapiei ulterioare și în determinarea prognosticului.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate