Paolo Ascierto, directorul departamentului de Imunoterapie Oncologică de la Spitalul Pascale din Napoli susține că, până miercuri seară, a dorit să păstreze confidențialitatea maximă privind starea de sănătate a pacienților, până acum șase, care au fost supuși unei terapii experimentale, care dă rezultate încurajatoare. Deși ascuns în spatele unui optimism prudent, la final medicul și cercetătorul italian a dezvăluit: „Să sperăm că funcționează, este clar că nu pot fi decât fericit pentru pacienți”. Și, ar avea toate motivele, având în vedere că intuiția de a administra persoanelor infectate și în condiții grave un medicament utilizat în general pentru artrita reumatoidă a fost în totalitate a sa.

„Sunt oncolog, mă ocup de imunoterapie. Medicamentul la care m-am gândit că ar putea fi util este tocilizumab, care este utilizat pentru artrita reumatoidă. De fapt, noi cei care facem imunoterapie o folosim în toxicități la unele imunoterapii importante, cum ar fi de exemplu Car-T, care au efecte secundare, printre care sindromul de eliberare a citochinelor, care sunt molecule proteice. Atunci când inducem o puternică activare a sistemului imunitar, se produc multe molecule”.

Printre acestea, interleukina 6, o citochină capabilă să stimuleze inflamația acută, care este cea mai importantă în administrarea de reacții colaterale. „Acest sindrom de eliberare a citochinelor, care dă hipotensiune și o serie de alte efecte, provoacă, de asemenea, suferință respiratorie, ceea ce duce la insuficiență respiratorie foarte similară cu cea declanșată de infecția coronavirusului”. Pe scurt, se întâmplă ca în plămânul nostru, care este plin de macrofage, să se dezlănțuie un fel de luptă. „Când virusul intră în plămâni, celulele sistemului imunitar reacționează pentru a încerca să omoare virusul, dar produc atât de multe citochine, încât la un moment dat acestea fac mai mult rău decât bine, iar interleukina 6 devine de asemenea importantă aici.”

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE