Evenimentul Zilei > International > Jurnaliştii din Coreea de Sud declară război Coreei de Nord
Jurnaliştii din Coreea de Sud declară război Coreei de Nord

Jurnaliştii din Coreea de Sud declară război Coreei de Nord

Schimbul de focuri de ieri dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord e subiectul de primă pagină în presa de la Seul. Bilanţul atacului a ajuns la patru morţi, doi soldaţi şi doi civili. Astăzi, au fost găsite trupurile neînsufleţite a doi localnici, scrie BBC.

"Coreea de Nord ne-a pus cuţitul la gât. Trebuie să ripostăm imediat atacurilor nord-coreene ferm şi precis", scrie Chosun Ilbo, unul dintre principalele cotidiene sud-coreene, potrivit France Presse. Iar oficialii de la Seul spun că atacul face parte din strategia Phenianului de a consolida puterea succesorului lui Kim Jong Il.
Catalogând bombardamentul o crimă de război, jurnaliştii de la Dong-A Ilbo scriu metaforic că "un băţ e singurul remediu pentru un câine turbat".
"În faţa unui atac duşman, e necesară o atitudine determinată pentru a sancţiona inamicul", continuă aceeaşi sursă.
"Un atac fanatic", titrează ziarul JoongAng Ilbo, care face apel la o ripostă fermă: "Peninsula e în flăcări. Nu vom putea tolera niciodată un atac împotriva civililor."
"Aceste agresiuni nu vor înceta niciodată. Responsabilii nord-coreeni şi-au demonstrat brutalitatea şi lipsa de conştiinţă. Trebuie să lansăm un atac", titrează ziarul.
Pentru cotidianul de limbă engleză JoongAng Daily, atacul nord-coreenilor trezeşte amintiri încă proaspete despre războiul dintre cele două Corei şi confirmă din nou trista realitate că o astfel de tragedie se poate repeta în orice moment.
"Avertizăm solemn Nordul că dacă vrea să se joacă în continuare cu focul, va sfârşi mai devreme sau mai târziu pierind în focul pe care singul l-a declanşat".
Un alt cotidian de limbă engleză de la Seul, Korea Times, subliniează că este vorba despre primul atac împotriva civililor după atentatul din 1987 de la bordul unui Boeing al Korean Airlines.
115 oameni au murit atunci, iar atacul a fost atribuit nord-coreenilor. În plus, bombardamentul de ieri soldat cu 2 morţi şi 18 răniţi este primul atac împotriva unei insule sud-coreene după războiul din 1953.
Bombardamentul îi consolidează puterea succesorului lui Kim Jong Il
Acest atac pare să se înscrie în strategia care vizează consolidarea puterii liderilor nord-coreeni înainte de preluarea mandatului de succesorul lui Kim Jong Il, mezinul acestuia, Kim Jong-Un, notează publicaţia.
De aceeaşi părere e şi premierul sud-coreean, Kim Hwang-Sik.
"Phenianul încearcă să proclame vitejia militară a posibilului moştenitor Kim Jong-Un, să întărească unitatea naţională şi să mute spre exterior nemulţumirea populaţiei nord-coreene".
Şi ministrul sud-coreean al apărării, Kim Tae-Young, are aceeaşi opinie: "Coreea de Nord a lansat atacul pentru a consolida procesul de succesiune, arătând capacităţile conducătorului Kim Jong-Un".
În plus, după ce a dezvăluit informaţii privind uzina sa de îmbogăţire a uraniului pe 12 noiembrie, Coreea de Nord a trecut la tiruri de artilerie pentru a-i da lui Kim Jong-Un statutul de lider puternic, a mai declarat ministrul, potrivit Yonhap.
Tot azi, ca răspuns la atacul nord-coreean, guvernul sud-coreean a decis să suspende ajutorul umanitar promis Coreei de Nord, după inundaţiile din luna august.
Iar în capitala Coreei de Sud, la Seul, zeci de oameni au protestat în stradă, furioşi în urma ataculul lansat de nord-coreeni. Manifestanţii au incendiat steagul Coreei de Nord şi portretul liderului de la Phenian, Kim Jong Il.