În fotbalul din Marea Britanie nu de puține ori au loc evenimente neplăcute care îi vizează pe jucătorii cu rădăcini africane. Aceștia sunt huliți de coechipieri, de adversari, dar mai ales de fanii aprinși în timpul partidelor. De această dată ne îndreptăm atenția către Paul Canoville, primul jucător englez de origine africană din istoria clubului Chelsea Londra.

Venirea lui Conoville la Chelsea i-a uimit chiar și pe fanii trupei londoneze, iar jucătorul a fost parte de abuzuri rasiale chiar și din partea susținătorilor lui „The Blues”. Acesta a semnat cu Chelsea în anul 1981. A avut mari bătăi de cap și cu suporterii lui Chelsea, dar pentru ei nu conta faptul că Paul Canoville a fost unul dintre cei care au pus umărul la promovarea echipei în primul eșalon din Anglia.

„Mă temeam să nu fiu prins de Frontul Național”

Înainte de a semnat cu Chelsea, Paul Canoville rămăsese fără locuință o perioadă, dar a ținut secret acest detaliu. Dormea în mașina unui vecin și se trezea înainte ca soarele să răsară, tocmai ca să nu fie observat. Evident, la un asemenea nivel profesionist, la un club de talia lui Chelsea, Canoville nu se aștepta să devină ținta atacurilor rasiale, după cum mărturisea el. Au fost trei ani extrem de dificili pentru el, pe „Stamford Bridge”, timp în care a bifat 79 de prezențe și a marcat 11 goluri pentru „The Blues”.

A semnat cu Chelsea la vârsta de 20 de ani. Ar fi trebuit să fie cel mai fericit lucru din viața lui. Avusese parte de o educație dificilă, de un tată absent, fără locuință, lovit de sărăcie și de patru luni închisoare.

„Întotdeauna am simțit că trebuie să joc de două ori la fel ca și coechipierii mei pentru a încerca să fiu acceptat. Obișnuiam să merg acasă în fiecare zi și să mă gândesc la ce altceva aș putea face pentru a-i determina să înceapă să mă sprijine. La acea vreme era periculos să fii negru sau asiatic și să porti o cămașă de la Chelsea, iar oamenii nu știau nici măcar că nu pot să mă duc direct acasă după meciuri, deoarece mă temeam să nu fiu prins de Frontul Național (n.r. – un partid politic de extremă dreapta, fascist din Regatul Unit al Marii Britanii).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE