Jordan Bardella ar putea ajunge noul premier al Franței. Ascensiunea sa în politică

Jordan Bardella ar putea ajunge noul premier al Franței. Ascensiunea sa în politică Jordan Bardella. Sursa foto: Instagram

În vârstă de doar 28 de ani, Jordan Bardella a condus partidul de extremă dreaptă din Franța către o victorie decisivă și a înfrânt tabăra președintelui Emmanuel Macron în alegerile pentru Parlamentul European. Acum, este de așteptat să devină următorul prim-ministru în cazul în care partidul președintelui francez pierde și în alegerile anticipate care urmează.

Bardella a intrat în partidul de extremă-dreapta Rassemblement National la doar 16 ani. Cu ajutorul său, partidul lui Marine Le Pen a reușit să obțină 31% din voturile pentru Parlamentul European.

Jordan Bardella, pionul care urma să schimbe fața partidului lui Le Pen

În 2022, Le Pen l-a desemnat pe tânărul politician să preia conducerea partidului, încheind astfel o domnie de 50 de ani a dinastiei Le Pen și aducând o schimbare semnificativă dreptei populiste franceze.

Prin contribuția sa, Jordan Bardella a ajutat la separarea partidului de fondatorul său și tatăl Marinei, Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 95 de ani, cunoscut pentru negarea Holocaustului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda eforturilor lui Bardella de a elimina tonurile antisemite și rasiste din partid, retorica populistă rămâne în mare măsură neschimbată.

„Vom acționa prin expulzarea delincvenților, criminalilor și islamistilor străini care reprezintă o amenințare la securitatea națională”, a declarat Bardella, în timp ce făcea campanie pe promisiuni de limitare a liberei circulații a migranților și amenințări cu expulzări în masă.

Marine Le Pen, liderul partidului francez Adunarea Națională

Marine Le Pen. Sursa foto: Dreamstime.com

Conform analistului politic Dominique Moisi, Bardella a reușit să atragă o nouă generație de alegători preocupată de viitor, în special în ceea ce privește problemele legate de locurile de muncă și costul vieții, și care percep Franța ca fiind în mijlocul unei „crize de identitate”.

Campanie de succes pe TikTok

Jordan Bardella a atras atenția a milioane de tineri și nu numai pe TikTok, acolo unde are 1,5 milioane de urmăritori. Acesta apare adesea în clipuri video în timp ce degustă vin sau dă shot-uri, ipostaze ce atrage zeci de mii de vizualizări.

În același timp, Jean-Luc Mélenchon, liderul de frunte al extremei stângi, l-a criticat pe Bardella pentru lipsa de substanță în discursurile sale.

Criticii mai remarcă și cariera scurtă a lui Bardella și lipsa sa de experiență practică, precum și absențele sale frecvente din Parlamentul European, unde a fost ales pentru prima dată în 2019.

Jordan Bardella și Marine Le Pen

Jordan Bardella și Marine Le Pen. Sursa foto: Instagram

Jordan Bardella, extrem de admirat de Marine Le Pen

Marine Le Pen, care a afirmat că îl admiră pe Bardella, a subliniat că îi apreciază maturitatea.

În vârstă de 55 de ani, ea a candidat de trei ori la președinția Franței începând din 2012, ajungând în turul final în ultimele două alegeri și se anticipează că va candida din nou în alegerile prezidențiale din 2027.

Acum, reușita electorală a tânărului Jordan Bardella în alegerile europene pare să impulsioneze această aspirație.

„Un vânt de speranță suflă peste Franța și abia începe”, a declarat el duminică, îndemnându-l pe Emmanuel Macron să convoace alegeri naționale, potrivit CNN.